Banca centrala a Poloniei a majorat dobanda de politica monetara, pentru prima data din iunie 2008, pentru a preveni cresterea inflatiei si deprecierea zlotului, potrivit Bloomberg. Comitetul de politica monetara a decis, in sedinta de miercuri, majorarea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 3,75%, in linie cu estimarile analistilor.

"Inasprirea politicii monetare este necesara deoarece dobanzile mai mari ar putea intari zlotul si ar minimiza impactul preturilor in crestere la combustibili si alimente", a declarat Jaroslaw Janecki, economist sef la Societe Generale in Varsovia.

Zlotul polonez, care la sfarsitul lunii noiembrie a atins cel mai scazut nivel din ultimele patru luni fata de euro, s-a apreciat cu 2,9% in ultima luna, dupa ce mai multi oficiali, inclusiv guvernatorul Marek Belka, au aratat ca este nevoie de o crestere a dobanzii cheie pentru a tine inflatia sub control.

In urma cu doua saptamani, Marek Belka a declarat ca banca centrala ar trebui sa creasca preventiv dobanda de politica monetara pentru a controla estimarile inflationiste si a sustine aprecierea zlotului, care ar putea fi un important factor anti-inflationist.

In luna decembrie, rata anuala a inflatiei din Polonia a ajuns la 3,1%, depasind punctul mediu al intervalului tinta avut in vedere de banca centrala.

Bloomberg arata ca ritmul de crestere a preturilor de consum din Europa de Est s-a accelerat, determinand Banca Nationala a Ungariei sa majoreze de doua ori dobanda cheie din noiembrie si pana in prezent. Totodata, economistii se asteapa ca banca centrala a Cehiei sa dubleze dobanda de politica monetara in acest an.¬