Tribunalul Municipiului Bucuresti s-a pronuntat joi in procesul de suspendare a platii ratelor pentru al doilea Grup al clientilor nemultumiti B.C.R. Instanta a hotarat sa respinga cererea reclamantilor (clientilor bancii), admitand plata cheltuielilor de judecata cerute de B.C.R., in suma de 100.000 lei, de catre cei 88 de membri ai grupului. Gheorghe Piperea a declarat pentru HotNews.ro ca este vorba de un semnal pe care Tribunalul vrea sa-l transmita celor care doresc sa dea bancile in judecata. Forumistii discuta ideea de a pune bani mana de la mana pentru a-i ajuta oe "beceristi".

"Este o hotarare socanta, deoarece acesti oameni au solicitat suspendarea platii ratelor la credite, pana la solutia definitiva si irevocabila a Instantei in procesul de fond, pentru ca nu au bani sa mai plateasca -multi sunt bugetari care au suferit reduceri salariale. Decizia instantei nu numai ca a anulat cererea acestor oameni -aflati in imposibilitate de plata- dar, in plus, a mai adaugat un bir pe capul lor", au declarat pentru HotNews.ro, unul dintre liderii grupului de clienţi ai BCR.

  • Piperea: Am cateva mari intrebari legate de aceasta decizie

Potrivit unor surse apropiate dosarului, BCR are posibilitatea de a renunta la capatul de cerere privind despagubirile cerute clientilor, dar o asemenea decizie poate fi luata cel mai devreme peste cateva zile.

"Decizia nu este inexplicabila", a declarat pentru HotNews avocatul clientilor, Gheorghe Piperea. "Inexplicabil este altceva. Acest proces pe care il pierdem pe ordonanta presidentiala este al patrulea. La primele trei nu s-au cerut cheltuieli de judecata, la acesta in schimb, da. Pe urma, de obicei judecatorul reduce pretentiile privind plata cheltuielilor de judecata, uneori si cu 90%. De deata aceasta acest nivel a ramas nemodificat. Dar partea cea mai inexplicabila este alta: banii trebuie platiti in solidar de cei 88 de clienti. Adica, oricare dintre ei poate fi obligat sa plateasca intreaga suma, cu riscurile care decurg de aici- executare silita sau alte cai", a mai spus Piperea.

Avocatul grupului de clienti a declarat ca impotriva decizie se va face recurs, iar daca se va solicita o cautiune (de regula de circa 10%), banii vor fi depusi personal de el. "In plus, de acum inainte apararea va fi facuta pro bono, adica fara nicio extra-taxa", a mai declarat Piperea.

  • Solidaritate intre clientii BCR si cei ai altor banci

Pe forumurile dedicate, discutiile se incing. Clientii altor banci discuta aprins cum sa isi ajute "colegii" din grupul BCR care au pierdut procesul. "Sa dam cate 10 lei fiecare", a propus unul dintre clientii unei banci concurente. Sa mergem pana la capat si sa le aratam judecatorilor ca nu pot sa isi bata joc de zeci de mii de oameni. Sa ne solidarizam si sa punem ban de la ban pana acoperim costurile", propune un altul.

Oficialii altor institutii - ANPC- califica la randul lor decizia instantei bucurestene de a-i obliga pe clienti la plata cheltuielilor de judecata ca fiind "un fapt foarte grav si daunator"

  • BCR: Nu am dorit sa se ajunga aici. Cei care au initiat astfel de litigii neintemeiate ar trebui sa aiba responsabilitatea suportarii costurilor procesuale aferente

"Banca nu a dorit sa se ajunga la astfel de actiuni in instanta. Justitia a luat o hotarare corecta, care confirma ca fiecare dintre noi trebuie sa isi respecte cu buna credinta obligatiile de plata asumate prin contracte semnate de buna voie. Este regretabil ca au fost create artificial asteptari nerealiste care pentru clienti inseamna timp si bani pierduti. Cei care au initiat astfel de litigii neintemeiate ar trebui sa aiba responsabilitatea suportarii costurilor procesuale aferente", se arata intr-un comunicat al bancii, remis HotNews.ro

Potrivit documentului, clientii care au dificultati de rambursare sunt invitati la banca pentru a putea cauta alaturi de reprezentantii BCR o solutie "potrivita, acceptabila de ambele parti, in functie de situatia actuala a venitului, valoarea garantiilor, istoricul de plata al fiecaruia, etc. Sunt deja peste 15.000 de familii care beneficiaza de solutii adecvate care le-au micsorat presiunea financiara lunara", se mai spune in comunicatul bancii