Actiunile Fondul Proprietatea se vor tranzactiona, incepand de marti, la Bursa de Valori Bucuresti. Listarea are loc la cinci ani de cand Fondul Proprietatea a devenit operational ca societate pe actiuni, in decembrie 2005. Agerpres noteaza ca este cel mai important eveniment pe piata bursiera autohtona in ultimii ani.

Actiunile FP au valoarea nominala de 1 leu/titlu, iar casele de brokeraj si analistii estimeaza ca vor fi tranzactionate la inceput la 0,5-0,8 lei/actiune. Fondul va fi listat direct la categoria intai a Bursei, fara oferta publica initiala pentru vanzarea de actiuni.

Reprezentantii companiei Franklin Templeton - administratorul Fondului - au declarat ca listarea va tripla lichiditatea bursei si va spori atractivitatea Romaniei. Evenimentul este asteptat atat de cei care au primit actiuni FP pentru proprietatile pierdute in timpul regimului comunist, de speculatorii care au cumparat actiuni ale Fondului in afara pietei de capital si vor sa marcheze rapid profituri de 100-200%, dar si de toti participantii pe bursa care spera intr-un efect general pozitiv.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul detine participatii la 83 de companii private si de stat, o componenta importanta a portofoliului fiind reprezentata de sectoarele electricitatii, petrolului si gazelor.