Reprezentantii Fondului Monetar International, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene incep, marti, la Bucuresti, a saptea evaluare din cadrul acordului stand-by, dar si negocieri referitoare la un posibil nou acord.

Membrii misiunii vor avea discutii, intalniri cu autoritatile, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, asociatiilor de afaceri, bancilor si ai societatii civile.

Potrivit Radio Romania Actualitati, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a sosit, luni, in tara, pentru o serie de intalniri preliminare. El a precizat ca este probabil ca urmatorul acord al Romaniei cu BM, FMI si CE sa dureze doi ani, continuarea sa dincolo de anul electoral 2012 fiind de natura sa stimuleze increderea pietelor financiare internationale in reformele din Romania.

Agerpres aminteste ca Romania a incasat de la FMI suma de 12,44 miliarde de euro, din cadrul unui imprumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adauga cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un imprumut de 5 miliarde de euro, precum si 300 de milioane de euro, dintr-un imprumut total de un miliard de euro de la Banca Mondiala, alte 300 de milioane urmand a fi eliberati in scurt timp, dupa aprobarea data de Board-ul BM, in data de 20 ianuarie 2011.

Cea mai recenta transa din imprumutul de la FMI, in valoare de 904,8 milioane de euro, a fost acordata Romaniei pe data de 7 ianuarie 2011.

Pachetul total de sprijin pentru Romania, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finantatori mondiali, se ridica la 20 de miliarde de euro.