Agentia Nationala de Administrare Fiscala va rambursa in luna ianuarie TVA in valoare de 1,35 miliarde de lei, aceasta fiind cea mai mare suma restituita intr-o luna pana in prezent, se arata intr-un comunicat al ANAF. Agentia a restituit deja la inceputul acestei saptamani TVA in valoare de 557 milioane de lei, urmand ca pana la finele lunii contribuabilii care au depus deconturi de compensare si restituire sa mai primeasca 556,5 milioane de lei.

Conform datelor ANAF, din totalul deconturilor de TVA, 1,21 miliarde de lei au reprezentat deconturi cu compensare si restituire, din care se compenseaza suma de 97,2 milioane de lei si se restituie suma de 1,11 miliarde de lei.

Deconturile cu compensare integrala s-au ridicat la 126,9 milioane de lei, iar deconturile cu compensare partiala au fost in valoare de 21,8 milioane de lei. O suma de 289,2 milioane de lei se va restitui in perioada urmatoare, mai arata ANAF.

In cazul compensarilor totale sau partiale se solutioneaza toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar in cazul sumelor de restituit, care totalizeaza 1,11 miliarde de lei, se va efectua plata efectiva.

"In luna ianuarie rambursam peste 1,3 miliarde de lei, cea mai mare suma restituita intr-o luna pana in prezent, urmand ca pe parcursul acestui an sa continuam in acelasi ritm. Din analiza dosarelor a reiesit ca de rambursare vor beneficia multi contribuabili care au depus deconturi pentru sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei, sume care sunt restituite cu control ulterior. Astfel, Ordinul initiat anul trecut de catre ANAF in vederea incadrarii acestor rambursari in categoria risc fiscal redus isi dovedeste pe deplin utilitatea, acesta venind in sprijinul companiilor cu potential financiar scazut", a declarat Sorin Blejnar, presedintele Agentiei.