Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Emil Boc solicita declansarea inspectiilor fiscale generale la societatile care au majorat pretul carburantilor

Premierul Emil Boc a solicitat ANAF declansarea inspectiilor fiscale generale la societatile care au majorat pretul carburantilor, precum si o analiza suplimentara din partea Consiliului Concurentei. Primul ministru a afirmat ca, potrivit unui raport intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina, pretul carburantilor la pompa a crescut in 2010 cu circa 20%. El a spus ca raportul infirma afirmatiile potrivit carora majorarea preturilor se datoreaza poverii fiscale, in conditiile in care ponderea taxelor in pret a scazut de la 52,5% la inceputul lui 2010 la 49,8% la sfarsitul anului trecut, in ciuda majorarii TVA. Seful guvernului a mentionat ca evolutia pretului la carburanti reprezinta "o chestiune de interes public".

Pretul carburantilor la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator. Concluzia rezulta din raportul intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina. Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

Comisia Europeana a blocat fuziunea dintre Olympic Air si Aegean Airlines

Comisia Europeana a blocat fuziunea dintre principalele doua companii aeriene din Grecia, Olympic Air si Aegean Airlines, apreciind ca aceasta ridica probleme de concurenta. Joaquin Almunia, comisarul pentru concurenta, a spus ca operatiunea ar fi creat un monopol in Grecia si ar putea duce la preturi mai ridicate si servicii de o calitate mai slaba pentru cei care calatoresc intre Atena si insulele grecesti. Comisia a aratat intr-un comunicat ca Olympic Air si Aegean Airlines controleaza impreuna peste 90% din piata transporturilor din Grecia si considera ca este putin probabil ca o alta companie sa ajunga la o dimensiune suficient de mare pentru a "pune presiune pe politica de preturi" a noii entitati. Aceasta este pentru prima data in ultimii patru ani cand Bruxelles-ul blocheaza fuziunea unor companii. Ultima situatie de acest fel a fost in 2007, cand CE a interzis companiei aeriene low cost irlandeze Ryanair sa cumpere Aer Lingus.

ANAF va rambursa in ianuarie TVA in valoare de 1,35 miliarde lei

Agentia Nationala de Administrare Fiscala va rambursa in luna ianuarie TVA in valoare de 1,35 miliarde de lei, aceasta fiind cea mai mare suma restituita intr-o luna pana in prezent. Agentia a restituit deja la inceputul acestei saptamani TVA in valoare de 557 milioane de lei, urmand ca pana la finele lunii contribuabilii care au depus deconturi de compensare si restituire sa mai primeasca 556,5 milioane de lei.

Conform datelor ANAF, din totalul deconturilor de TVA, 1,21 miliarde de lei au reprezentat deconturi cu compensare si restituire, din care se compenseaza suma de 97,2 milioane de lei si se restituie suma de 1,11 miliarde de lei. Deconturile cu compensare integrala s-au ridicat la 126,9 milioane de lei, iar deconturile cu compensare partiala au fost in valoare de 21,8 milioane de lei. O suma de 289,2 milioane de lei se va restitui in perioada urmatoare, mai arata ANAF. In cazul compensarilor totale sau partiale se solutioneaza toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar in cazul sumelor de restituit, care totalizeaza 1,11 miliarde de lei, se va efectua plata efectiva.