Cine face o analiza asupra tonului in care au fost abordata tema Codului Muncii in presa romaneasca va avea surpriza sa constate ca discutiile sunt reflectate in majoritate in cheie politica. Subiectul este abordat in ordinea descrescatoare mai intai in categoria "Politica", urmata de “Finante”, “Educatie”, “Justitie” “Diverse” si restul. Dupa continutul emotional, tonul e neutru (47% din cazuri) sau ingrijorat (31%). Un articol din 10 vede efecte benefice in ceea ce aduce noul Cod al Muncii in piata, iar 2% dintre texte il trateaza in cheie amuzanta. In plus, cuvantul “sindicat” apare mai des decat “codul muncii” ori “productivitate”.

cum a fost abordat codul munciiFoto: Hotnews
  • Textele "de rau" sunt de cateva ori mai multe decat cele pozitive

HotNews a analizat modul in care presa romaneasca a ultimelor 3 luni a tratat dezbaterile pe Codul Muncii.

continutul emotional

continutul emotional

Foto: Hotnews

Tonul a fost in cea mai mare parte moderat, dar au existat abordari de toate felurile. A doua cheie ca importanta a tratarii subiectului a fost ingrijorarea legata de impactul pe care varianta finala a Codului ar putea-o avea in piata. Doar 11% dintre articole au gasit de cuviinta sa trateze subiectul prin prisma efectelor benefice pe care flexibilizarea pietei muncii le poate avea. Un articol dintr-o suta se declara fatis de partea noii variante a Codului Muncii, in vreme ce 5% erau vadit depreciative. Adunate, textele care au abordat intr-o maniera "ingrijoratoare" sau "depreciativa" modificarile legislatiei muncii, reprezinta circa 37%, in vreme ce textele in favoarea schimbarilor propuse reprezinta doar 15%.

  • Presa a inclus dezbaterile in cea mai mare parte in paginile de politica

cum a fost abordat codul muncii

cum a fost abordat codul muncii

Foto: Hotnews

In ultimele 7 zile, subiectul a fost abordat in cea mai mare parte in paginile de politica ale presei. Monitorizarea a inclus circa 40.000 de bloguri care nu au rubrici specializate, de acolo provenind cea mai mare parte a acelui "rest" din grafic.

Au mai existat abordari in paginile dedicate "Vietei mondene" sau chiar "sport", dar sunt nerelevante ca numar. Justitia si Educatia sunt alte note importante in care oamenii de presa au tratat dezbaterile. In cazul analizei pe ultimele trei luni, nota politica este si mai evidenta, dar pentru a nu incarca acest text cu prea multe grafice, am preferat sa restrang la ultima saptamana analiza. Abordarea politica a fost facuta prin asocierea unor persoane publice, membri ai unor partide politice, dintre care cel mai vizibil a fost PSD. Ministrul Ioan Botis a fost asociat subiectului in numai 37% din textele in cheie politica.

Dupa cum se stie, din cele peste 40 de puncte in discutie, aproape jumătate au fost convenite in timpul negocierilor.

  • Despre sindicate s-a scris mai des decat despre Codul Muncii

sindicate vs codul muncii

sindicate vs codul muncii

Foto: Hotnews

Monitorizarea mai arata un lucru: in ultimele trei luni, in textele despre Codul Muncii, sintagma "sindicat" apare mai des decat subiectul in sine, mai exact "Codul Muncii". Diferentele sunt volatile in timp, dar media ultimelor trei luni este in favoarea sindicatelor. Abordarea din perspectiva de stanga a predominat cu preponderenta in presa scrisa si cu precadere in cea din provincie. Cele mai "de dreapta" abordari le-au avut media online si cateva cotidiene nationale. In cazul televiziunilor, dominanta este abordarea "mai degraba de stanga" (61% din cazuri).

  • Cine si cum a scris despre Codul Muncii?

Cele mai multe articole au aparut in zona presei online, lucru explicabil daca tinem cont de viteza de reactie a

cine a scris despre codul muncii

cine a scris despre codul muncii

Foto: Hotnews

diferitelor surse media. Posturile de radio (in special cele locale) si bloggerii au tratat marginal subiectul, in vreme ce televiziunile au aratat a doua apetenta pentru subiect (dupa media online), urmate de presa nationala scrisa. Acel "restul" din graficul din dreapta e reprezentat de bloguri, agregatoare, periodice locale - siteuri si siteurile periodicelor nationale.

Ar mai fi se notat un lucru. Articolele pe tema Codului Muncii nu au facut referiri la notiuni de "productivitate", "conditii de munca", "profit", temele principale abordate legandu-se de cele mai multe ori de luarile de pozitii ale partilor implicate, fara a adanci subiectul. De pilda, notiunile de "conditii de munca" sau "productivitate" au fost tratate absolut marginal (prima) si inferior ca numar de abordari fata de "sindicate".

  • Dezbaterile vor continua si saptamana viitoare

productivitate vs sindicate vs conditii munca

productivitate vs sindicate vs conditii munca

Foto: Hotnews

Partenerii sociali au decis continuarea negocierilor şi săptămâna viitoare, după patru ore de dezbateri pe pachetul de legi privind reglementarea pieţei forţei de muncă. Guvernul a acordat coalitiei formate din sindicate si patronate un mic rol in elaborarea Codului Muncii. Sindicatele si patronatele s-au prezentat in fata premierului Boc cu propria varianta de Cod al Muncii, iar dupa cateva ore de dezbateri, au fost agreate 18 propuneri venite din partea partenerilor sociali. Insa, unele dintre acestea vor mai fi discutate si saptamana viitoare. Acestia au reusit sa-l convinga pe Boc ca numarul de zile pentru preaviz stabilite in proiectul Ministerului Muncii este mult prea mare. De asemenea, au mai reusit sa blocheze propunerea Ministerului Muncii de eliminare a interdictiei de a angaja mai mult de trei persoane pentru acelasi post in perioada de proba.

Sursa graficelor: MediaIQ. Au fost monitorizate 60.000 de surse, incluzand 40.000 de bloguri, televiziuni, media online, radiouri samd.