Nimeni la Washington nu stie cat timp vor mai reusi Statele Unite sa dejoace sumbrele pronosticuri generate de explozia datoriei publice si sa continue sa scape de majorarea ratei dobanzilor sau de pierderea interesului strainilor pentru obligatiunile americane, relateaza AFP, care analizeaza perspectivele nivelurilor record atinse de datoria SUA.

Lunile trecute, datoria americana doboara record dupa record (14.000 miliarde dolari in decembrie, 100% din PIB in 2011 sau 2012), agentiile de rating lanseaza avertismente dar nimic nu pare a se schimba: SUA reusesc sa imprumute cati bani doresc, atunci cand doresc.

Si nimeni nu poate previziona cand aceasta masinarie se va bloca.

"Dar acum cand cea mai grea parte a recesiunii a trecut, trebuie sa facem fata faptului ca statul nostru cheltuie mai mult decat castiga. Asa ceva nu este sustenabil", nota marti presedintele Barack Obama, in discursul privind starea natiunii.

Potrivit proiectiilor publicate miercuri de Biroul pentru buget al Congresului, in exercitiul care se va incheia in 30 septembrie, pentru fiecare dolar obtinut din venituri statul va trebui sa cheltuie 1,50 dolari.

Rezulta ca cincizeci de centi vor trebui imprumutati, ceea ce inseamna zeci de miliarde de dolari in fiecare saptamana. Pentru a acoperi, la sfarsitul exercitiului, o gaura de 1.480 miliarde de dolari, daca parlamentarii nu gasesc noi surse de venituri sau de economii.

Daca privim cresterea economica a SUA, aceste cifre par ingrijoratoare.

In 2010, PIB-ul celei mai mari economii a lumii a crescut cu 541 miliarde dolari. Datoria statului a explodat cu 1.700 miliarde.

Si totusi, statul american nu are nicio problema sa imprumute bani, la rate care sunt printre cele mai mici din lume (de circa 3,35% pentru obligatiunile Trezoreriei pe 10 ani, in prezent).

O explicatie simpla spune ca cererea va fi insatiabila atat timp cat dolarul ramane valuta de referinta a lumii.

"Bancile centrale si fondurile suverane detin astazi peste jumatate din bondurile Trezoreriei, potrivit estimarilor JPMorgan", scria joi Financial Times. Iar "acesti cumparatori nu sunt prea sensibili la variatiile de pret".

Directorul pentru afaceri bugetare al Fondului Monetar International, Carlo Cottarelli, spune insa ca apetitul pentru bancnota verde nu este inepuizabil.

"Ne intrebam, noi insine, ce face dintr-o deviza o valuta de rezerva si trebuie sa mai lucram pentru a gasi un raspuns, cu siguranta. Cred inca ca putem fi siguri ca nu este ceva care poate dura etern, indiferent de conditiile economice", explica el.

"Statele Unite se bucura astazi de multa credibilitate, asa cum o arata ratele mereu scazute ale dobanzilor. Acest lucru nu implica, totusi, ca actuala realitate se va mentine intotdeauna, in absenta reechilibrarii bugetare", adauga expertul FMI.

La Washington, nimeni nu risca o previziune legata de ziua in care datoria americana va ingrijora pietele, noteaza AFP.

FMI refuza orice previziune. "Perspectivele pentru randamentele obligatiunilor sunt incerte".

"Este o meserie mai dificila" decat anticiparea crizelor financiare, marturisea joi, in fata unei comisii a Senatului, presedintele Biroului pentru buget al Congresului, Doug Elmendorf: "Este foarte dificil sa prevezi ce se va intampla daca exista o schimbare brusca de perceptie, in defavoarea cumpararilor de obligatiuni ale Trezoreriei".