Portugalia nu are nevoie de Fondul Monetar International (FMI) sau de sfaturile acestuia pentru rezolvarea problemelor fiscale, a declarat vineri premierul Jose Socrates, ecluzand din nou varianta ca autoritatile sa ceara ajutor international, potrivit AFP.

"Guvernul va face tot posibilul pentru a nu exista o interventie externa. Portugalia nu are nevoie de o interventie din exterior. Nu are nevoie de FMI sau de sfaturile FMI", a spus Socrates in cadrul unei dezbateri in parlament.

Premierul a mai aratat ca deficitul bugetar a coborat sub nivelul prevazut pe 2010, de 7,3% din PIB, dupa ce in 2009 a fost de 9,3%.

"Am obtinut in 2010 un rezultat mai bun decat am promis, iar Portugalia este este statul european care a inregistrat cea mai mare scadere a deficitului. Rezultatul din 2010 este primul succes major, mai bun decat cel la care ne-am angajat. Avem un deficit de 7% sau chiar mai mic", a mai spus oficialul.

Datele cu privire la deficitul bugetar vor fi anuntate de institutul national de statistica la jumatatea lunii februarie, insa guvernul a asigurat deja ca acesta este "in mod clar sub" tinta de 7,3%. Pentru acest an, autoritatile de la Lisabona au ca obiectiv un deficit de 4,6%.