Membrii elitei politice si economice mondiale, prezenti la Forumul Economic de la Davos in Elvetia, pareau relaxati in cea de-a patra zi a intalnirilor, in ciuda ingrijorarilor cu privire la inegalitatea redresarii economice, comenteaza Reuters.

Protestele violente din Egipt au facut din principala tema de discutie a forumului - criza zonei euro - un subiect mai putin interesant, iar dezbaterile despre inegalitate si securitate alimentara mai putin teoretizate.

Bancherii si politicienii au cazut de acord ca o rezolvare a crizei din zona euro va avea loc curand. Linia principala a forumului, pana in prezent, a fost reprezentata de diviziuni, noteaza Reuters, atat intre piete emergente puternice si economii dezvoltate "chinuite", cat si intre tari sarace si tari bogate.

In timp ce protestele de amploare continua in Egipt, cei prezenti la intalnire i-au recomandat liderului Hosni Mubarak sa porneasca un dialog cu poporul sau.

Agentia de presa scrie ca lumea corporatista este agitata, in conditiile in care Egiptul este unul ditnre statele preferate de investitorii din Africa si Orientul Mijlociu, iar modul in care revoltele au evoluat de la tara la tara ingrijoreaza.

"Lectia pe care o da Egiptul este clara: oamenii nu vor mai accepta opresiunea, in special cand opresiunii i se alatura preturi crescute la alimente, somaj si distrugerea sperantelor generatiilor tinere," a declarat secretarul general al Confederatiei Sindicale Internationale.

Cu toate acestea, starea generala de spirit in randul celor circa 2.500 de lideri prezenti la Davos este una pozitiva.

"Comparativ cu anul trecut si 2009, exista cu siguranta o mai mare incredere in ceea ce priveste stabilitatea, mai mult optimism legat de perspectiva economica globala," a declarat prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International, John Lipsky.