Romania are suficienti bani pentru salarii si pensii, iar "in acest an sunt premisele de a iesi din recesiune", acest lucru cunoscandu-se dupa incasarile la buget si indicatori, a declarat, luni, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, potrivit Mediafax.

"Avem, avem suficienti (bani - n.red.). Si pentru la anul, pentru ca economia functioneaza. Avem bani, sigur, sigur ca noi ne dorim sa iesim din recesiune si cred ca in anul acesta sunt premisele de a iesi din recesiune", a spus ministrul Finantelor, inainte de sedinta BPN al PDL.

Intrebat dupa ce si-a dat seama ca "sunt premise de a iesi din recesiune", ministrul de Finante a spus ca acest lucru se vede "Dupa incasarile la buget si indicatori - exportul - si oferim anul acesta mai multi bani pentru investitii ca sa asigure multiplicarea in economie".

  • Ialomitianu: FMI si CE apreciaza rezultatele foarte bune ale Romaniei

Ministrul Finantelor a adaugat ca FMI si Comisia Europeana apreciaza rezultatele "foarte bune" obtinute de Romania in cadrul acordului stand by, precizand ca incasarile din TVA au asigurat plata arieratelor si incadrarea in tinta de deficit bugetar, de 6,5%, la finele lui 2010.

"Noi am discutat despre rezultatele prevazute in acordul care se va incheia la sfarsitul lunii martie. Sunt niste rezultate foarte bune, apreciate de FMI si Comisia Europeana. Rezultatele pe TVA sunt bune. Incasarile din TVA ne-au asigurat plata arieratelor si incadrarea in deficitul de 6,5%".

Incasarile din TVA, accize si venituri nefiscale au avut cea mai mare contributie la cresterea veniturilor bugetare anul trecut, avans temperat de diminuarea incasarilor din impozitul pe venit, impozitul pe profit si contributiile la asigurari sociale, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Deficitul bugetar inregistrat la finele anului trecut a fost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilita in acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au totalizat 168,6 miliarde lei si au fost cu 7,2% mai mari, in termeni nominali, fata de anul precedent.

Cresterea incasarilor s-a inregistrat in principal la impozitele pe bunuri si servicii, respectiv taxa pe valoare adaugata (+14,3%) si accize (+11,5%), precum si la venituri nefiscale (+18,5%). Discrepantele fata de anul precedent, desi au avut un trend descendent, au inregistrat valori importante la impozitul pe venit (-3,2%), impozitul pe profit (-4,9%) si contributii de asigurari sociale (-4,5%). Pentru acest an, autoritatile isi propun sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB.