Preţurile se stabilesc în funcţie de cerere şi ofertă. Dar nu numai. Preţurile sunt influenţate şi de cantitatea de bani de pe piaţă. Cu cât sunt mai mulţi bani cu atât preţurile cresc. Zilele acestea auzim continuu că o să crească preţurile la produsele alimentare şi la energie. E un fenomen datorat pieţei sau cantitatea de bani de pe piaţă a crescut? Situaţia de azi e specială sau omenirea a mai avut de-a face cu asemenea situaţii?

Când oamenii au încredere în bani preţul aurului scade, când nu au creşte, dar când banii sunt tipăriţi fără

aur

aur

Foto: Hotnews

măsură atunci sigur preţul creşte. Şi au fost tipăriţi fără măsură. Dar vedem de aici că preţul aurului, în termeni reali, nu este acum cel mai mare. La începutul anilor '70 preţul aurului era mult mai mare decât "recordurile" de azi.

Ca să vedem dacă preţurile de azi sunt mari trebuie să ne uităm în istorie şi să raportăm preţurile la un dolar ajustat cu inflaţia sau să exprimăm valorile în aur.

Preţul petrolului în aur (1990-2010). De aici.

Puteţi vedea că preţul gazelor naturale exprimat în aur e în zilele noastre la niveluri minime.

grau

grau

Foto: Hotnews

Preţul grâului în aur (1900-2010). De aici. Situaţia e similară şi în cazul porumbului. Nici preţul energiei, nici preţul grânelor nu sunt, exprimate în aur, la cote nemaivăzute, ba dimpotrivă.

Sa ne aruncam ochii pe celebrul The Palm Steak Index - evoluţia preţului unei fripturi sau a preţului unui costum, bine făcut, de haine. Cu variaţii temporare au rămas cvasi-constante. Exprimate în aur. Un constum bine făcut face cam o uncie de aur, 1350 de dolari actuali. Şi se spune că preţul era similar în vremea Imperiului Roman.

Acum câteva zile ma uitam la un film, Zandy's Bride, cu Gene Hackman. La un moment dat, unul dintre personaje discuta despre pretul vitelor. Era (pe vremea aceea) 10 dolari. Imediat am facut conversia in uncii de aur. La vremea aia o uncie de aur era 20 de dolari, adica vreo 650 de dolari azi (în

petrol aur

petrol aur

Foto: Hotnews

jur de 2000 RON). Avem preţuri pe piaţă de 1600 de lei sau de 1900 de lei. Preţul unei vaci a rămas relativ constant timp de peste 160 de ani.

Toate poveştile lui Zoellick, Greenspan, Buffet şi alţii despre revenirea intr-o forma sau alta la standardul aur nu sunt lipsite de substanţă. Oamenii înţeleg că banii de hârtie sunt sortiţi unei inflaţii de neoprit. De altfel istoria e fără milă, toţi banii de hârtie au sfârşit fără valoare.

Are şi piaţa un rol important în stabilirea preţurilor dar acum problema reală este tipărirea excesivă şi războiul valutelor plus instabilitatea şi lipsa de încredere. Piaţa are ritmurile ei, care sunt mult mai lente decât fluctuaţiile haotice din zilele noastre.