Industria auto, cea a echipamentelor electrice si prelucrarea lemnului sunt sectoarele care vor avea cele mai bune performante in 2011, aceste domenii avand si cele mai mari exporturi, potrivit economistilor UniCredit. Pe de alta parte, industria miniera, industria textila si sectorul imobiliar vor inregistra in continuare performante slabe.

Rozalia Pal, economistul sef al bancii, a aratat ca, in special in industria textila, a existat o relocare a resurselor spre tari cu preturi de productie mai mici. "Nu este neaparat ceva negativ. Vedem o reorientare a productiei dintre sectoarele cu valoare adaugata mica spre cele cu valoare adaugata mare", a spus ea.

Oficialul bancii a aratat ca industria va avea si in acest an cea mai mare contributie in PIB, cu un avans de 3,5%. Potrivit datelor prezentate, serviciile si constructiile vor reveni pe plus in acest an, urmand sa inregistreze cresteri de 0,9%, respectiv 4,0%, dupa ce anul trecut au scazut cu 2,4%, respectiv 13%. Agricultura se va mentine in teritoriu negativ si in acest an, cu o scadere de 2,5%.

UniCredit estimeaza ca economia Romaniei va reveni pe crestere in a doua parte a acestui an, urmand ca la finele anului Produsul Intern Brut sa inregistreze un avans de 1,7%.

Rozalia Pal a mai precizat ca felul in care am inceput anul 2011 este un "plus", facand referire la adoptarea legii salarizarii unice si a legii pensiilor. Totodata, alte avantaje ale economiei sunt continuarea programului cu FMI si UE, deficitul public redus si defictiul de cont curent stabil, in vreme ce la capitolul "slabiciuni" sunt deficitul bugetar, desi ne-am incadrat in tinta convenita cu FMI, deteriorarea cererii private si a calitatii portofoliului de credite.

Economistul sef al UniCredit a mai spus ca un alt pericol sunt presiunile sociale impotriva continuarii restructurarii sectorului public si posibile instabilitati pe scena politica, avand in vedere ca anul 2011 este an pre-electoral.