Standard & Poor's a retrogradat cu o treapta ratingul Irlandei pentru datoriile pe termen lung, de la "A" la "A minus", si a mentinut perspectiva negativa ca urmare a incertitudinilor cu privire la recapitalizarea bancilor locale, potrivit AFP. Totodata, S&P a scazut cu o treapta si calificativul pentru datoriile pe termen scurt, de la "A-1" la "A-2".

"In cazul in care piata fortei de munca continua sa se deterioreze, bancile ar avea nevoie de mai mult capital suplimentar decat estimam in prezent ca urmare a cresterii creditelor ipotecare neperformante", a declarat Frank Gill, analist al Standard & Poor's.

In ciuda acestei reduceri, noul rating al Standard & Poor's este cu o treapta peste cel al Moody's si Fitch, de "Baa1" si "BBB +".

Irlanda s-a bucurat mult timp de cel mai mare calificativ dat de agentiile de rating, "AAA", insa acest beneficiu a fost pierdut in iulie 2009.

Sub presiunea pietelor internationale, autoritatile irlandeze au ajuns la finele lunii noiembrie 2010 la un acord cu Uniunea Europeana si FMI pentru un ajutor financiar de 85 miliarde de euro, bani destinati recapitalizarii sectorului bancar.