Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Liberalizarea pretului la gaze - intre protectie sociala si efectul de domino

Comisia Europeana si FMI cer in continuare Romaniei liberalizarea pretului la gaze. Este un subiect care agita spiritele de cateva ori pe an, din 2007 incoace. Mai ales la inceput de an, autoritatile romane anunta timid ca este timpul sa elaboreze un calendar al liberalizarii care sa fie prezentat institutiilor internationale. Insa, din motive sociale sau electorale, autoritatile romane au tot amanat intocmirea unui grafic. Liberalizarea inseamna renuntarea la reglementarea tarifelor si alinierea pretului gazelor din productia interna cat mai aproape de nivelul celor din import, ceea ce nu ar fi un motiv de bucurie nici pentru agentii economici, nici pentru consumatorii casnici. S-ar crea un efect de domino, alinierea urmand sa se resimta si in inflatie. Aceasta tema a revenit iar in atentia publica, odata cu vizita delegatiei FMI in tara. Si povestea se repeta, Ministerul Economiei dand asigurari ca va fi facuta o analiza.

Despre liberalizarea preturilor la gaze, autoritatile romane au discutat cu FMI si anul trecut. Si atunci, la fel ca acum, reprezentantii Ministerului Economiei au spus ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei va face evaluari asupra impactului si, pe baza studiilor, va fi stabilit un calendar al liberalizarii. Inca dinainte de aderare, autoritatile romane au convenit cu Comisia Europeana, sa alinieze pretul gazelor din productia interna cu cel din import. In acest moment, alinerea ar insemna aducerea pretului de la 160 de dolari mia de metri cubi, cat este in prezent, mai aproape de nivelul de 380 de dolari/1.000 mc cat sunt gazele din import.

Totusi, autoritatea de reglementare a reusit sa inghete tarifele la consumatori. Ultima scumpire a gazelor a avut loc in vara lui 2008, iar in 2009, au avut loc doua runde de ieftiniri. In primavara lui 2009, ANRE a anuntat nu va modifica pretul gazelor naturale pana la toamna, dar in urma unei interventii din partea premierului, a renuntat la intentie.

Intre timp, preturile la gazele din import au crescut. In 2009, mia de metri cubi de gaze din import costa 280 dolari. Acum sunt cu cel putin 100 de dolari mai scumpe. Fiind perioada de criza, in 2010 autoritatile au gasit tot felul de artificii pentru a ingheta preturile. In vara, au scazut la minim importurile, iar in toamna au eliminat facilitatile acordate consumatorilor industriali care achizitionau, pana acum, gaze naturale doar din productia interna. Principalul motiv al acestei propuneri l-a constituit cresterea ponderii importului in cosul de gaze naturale destinat celorlalti consumatori, in special consumatorilor casnici.

Acest lucru s-ar fi tradus prin majorarea preturilor de furnizare reglementata a gazelor naturale, vizand in special populatia, a explicat atunci Ministerul Economiei.

Standard & Poor's a retrogradat ratingul Irlandei, la "A minus"

Standard & Poor's a retrogradat cu o treapta ratingul Irlandei pentru datoriile pe termen lung, de la "A" la "A minus", si a mentinut perspectiva negativa ca urmare a incertitudinilor cu privire la recapitalizarea bancilor locale. Totodata, S&P a scazut cu o treapta si calificativul pentru datoriile pe termen scurt, de la "A-1" la "A-2". In ciuda acestei reduceri, noul rating al Standard & Poor's este cu o treapta peste cel al Moody's si Fitch, de "Baa1" si "BBB +". Irlanda s-a bucurat mult timp de cel mai mare calificativ dat de agentiile de rating, "AAA", insa acest beneficiu a fost pierdut in iulie 2009.

Sub presiunea pietelor internationale, autoritatile irlandeze au ajuns la finele lunii noiembrie 2010 la un acord cu Uniunea Europeana si FMI pentru un ajutor financiar de 85 miliarde de euro, bani destinati recapitalizarii sectorului bancar.

Electrolux a suspendat o achizitie importanta in Egipt, din cauza instabilitatii politice

Grupul suedez Electrolux a anuntat miercuri ca a suspendat, din cauza tensiunilor din Egipt, planurile de a cumpara compania egipteana Olympic, cel mai mare producator de electrocasnice din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Achizitia Olympic face parte din strategia Electrolux de a-si consolida prezenta pe pietele emergente, care cresc mult mai rapid decat cele dezvoltate din Europa de Vest si America de Nord.

Electrolux a anuntat in octombrie ca a semnat un acord prin care va achizitiona Olympic pentru 2,2 miliarde lire egiptene (circa 270 milioane euro).