"​Potrivit datelor existente în evidenţa noastră în data de 03.02.2011, numărul persoanelor juridice care au optat pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, a fost de 27.693. Menţionăm că, declaraţiile de menţiuni, prin care contribuabilii şi-au exprimat opţiunea, conform legii sunt în curs de procesare, datele finale solicitate vor fi disponibile după prelucrarea în totalitate a formularelor respective", au declarat joi seara pentru HotNews.ro oficiali ai ANAF.

Sorin Blejnar (foto arhiva)Foto: Agerpres

Persoanele juridice a caror cifra de afaceri reprezinta echivalentul sumei de pana la 100.000 de euro si care au cel mult 9 salariati au putut opta pana la 31 ianuarie curent intre a plati un impozit pe profit de 16% si un impozit pe venit de 3% din cifra de afaceri. Nu au aceasta posibilitate sa opteze, microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, consultanta si management.

"Marea hiba a impozitului pe veniturile microintreprinderilor era ca unele companii il foloseau pentru a face plati de natura salariala pe contracte de consultanta si management. De aceea am scos optiunea ca firmele de consultanta sa poata opta pentru aceasta forma de impozitare", a declarat joi Dan Tudor Lazar, secretar de stat in MFP.

Dupa ce in trecut aceasta forma de impozit a fost eliminata pentru a face "curatenie" printre firmele cu activitate reala, acum se revine la ea din motive care tin de presiuni ale finantatorilor internationali ai Romaniei. "Aplicarea impozitarii cu 3% a microintreprinderilor va avea un impact bugetar pozitiv", a declarat pentru HotNews.ro in iarna si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, lucru pus la indoiala de firmele de consultanta din Big Four.