Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Jeffrey Franks: Fiecare euro pe care o companie de stat il pierde e acoperit din buzunarele romanilor

Pierderile si arieratele companiilor de stat sunt acoperite cu bani din buzunarele romanilor care platesc taxe, a declarat marti seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks. El a mentionat ca atunci cand problema pierderilor companiilor de stat va fi rezolvata, aceste firme nu vor mai "trage in jos economia", ci vor sustine cresterea.

Franks a mai aratat ca Guvernul va decide pentru fiecare din cele peste 150 de companii de stat daca le inchide intrucat nu sunt viabile, le privatizeaza sau le pastreaza in portofoliul propriu, din ratiuni economice sau strategice.

Potrivit oficialului FMI, datoriile restante ale companiilor de stat insumeaza echivalentul a 5% din PIB, facturile neplatite constituind o frana majora pentru cresterea economica. Avand in vedere nivelul prognozat de autoritati pentru PIB-ul din 2010, de 511 miliarde lei, rezulta ca valoarea arieratelor companiilor de stat se ridica la peste 25 de miliarde lei (aproximativ 6 miliarde de euro).

FMI a anuntat ca va extinde in noul acord lista societatilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Posta Romana, Oltchim, SNLO, Electrica Transilvania Nord si va evalua atat pierderile, cat si arieratele pentru ca unele dintre ele vor fi luate in calcul la bugetul general consolidat.

Primul model 100% electric al Citroen lansat in Romania costa peste 36.000 de euro

Citroen primeste in Romania comenzi pentru C-Zero, prima sa masina 100% electrica, model de clasa mini care costa peste 36.000 de euro. C-Zero are o viteza maxima de 130 km/h, autonomie de 150 km si necesita sase ore pentru ca bateria sa se incarce complet. Primele masini ajung in primavara, insa compania nu asteapta un volum mare de vanzari.

Masina de 3,47 metri lungime dispune de un motor electric de 47 kw (65 CP) care ii permite sa ajunga in 15,9 secunde de la 0, la 100 km/h si sa atinga maxim 130 km/h. O incarcare completa la 220V dureaza sase ore, dar bateria poate fi incarcata la 80% din capacitate intr-o jumatate de ora la o statie rapida.

C-Zero costa 36.642 euro, TVA inclus in Romania si e clar ca nu vor fi volume mari de vanzari, dat fiind pretul si faptul ca nu sunt oferite subventii pentru cumparatorii de masini electrice.

Pe piata vor mai intra modele 100% electrice precum Mitsubishi i-MIEV, Peugeot iOn si Renault Fluence.

Citroen estima ca va vinde circa 4.000 de C-zero la nivel european in 2011, in timp ce Peugeot estimeaza 3.500 de unitati pentru iOn anul acesta si 6.000 la anul.

Banca rusa Sberbank, interesata de Volksbank

Gigantul bancar rus Sberbank se numara printre cei trei potentiali cumparatori ai pachetului majoritar de actiuni al bancii austriece Volksbank International (VBI), au anuntat surse apropiate situatiei, citate de ziarul rus Vedomosti. Informatia a mai aparut in luna decembrie 2010, furnizata de Bloomberg.

A patra banca din Austria este obligata sa vanda active pentru a restitui statului aproximativ un miliard de euro, ajutor financiar obtinut in timpul recentei crize, iar Sberbank cauta de mult posibilitati de achizitii in Europa de Est, Turcia, Asia si se vede jucator international intr-o perspectiva nu prea indelungata.

Presedintele Sberbank, German Gref, nu a exclus posibilitatea ca o asemenea achizitie in Europa de Est sa aibe loc inca in cursul acestui an.