Initiativa franco-germana privind un "pact de competitivitate" a fost intens cirticata miercuri atat de o serie de tari europene, cat si in Germania, unde deputatii au acuzat faptul ca nu au fost suficient de bine informati, relateaza AFP.

Comisia pentru Afceri europene a Bundestagului a fost teatrul unui atac in toata regula al deputatilor din tot spectrul politici, cu exceptia conservatorilor condusi de cancelarul Angela Merkel.

Chiar si FDP, partenerul conservatorilor in coalitia de guvernare, a criticat "maniera de actiune a duo-ului franco-german", a declarat Oliver Luksic, deputat FDP. El a acuzat lipsa de informatii parlamentare, precum si a faptului ca aceasta initiativa "pune tarile mici in fata faptului implinit".

"Daca vom proceda asa, nu mai avem nevoie de parlament", a spus si Axel Schäfer, deputat din partea principalului partid de opozitie, SPD. El a calificat drept "o noutate absoluta" faptul ca aproape toate partidele au criticat-o pe Merkel.

Franta si Germania au propus vinerea trecuta partenerilor europeni un "pact de competitivitate" care va permite intarirea coordonarii politicilor europene, in primul rand in Zona Euro.

Initiativa a atras si critici din partea unor state europene precum Belgia, Luxemburg si Slovacia, atat pe forma cat si pe fond, reputatii europeni acuzand "metoda inter-guvernamenta;a" a Parisului si Berlinului.