Aveţi aici un raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură. În jurul anului 1960 populaţia ţărilor în curs de dezvoltare era de aproximativ 2 miliarde, acum este în jur de 5 miliarde. Dacă ne uităm pe primul grafic vedem cum s-au schimbat obiceiurile alimentare. Consumul de ouă a crescut de 5 ori, combinat cu creşterea populaţiei înseamnă o creştere a necesarului de peste 12 ori. La carne schimbarea obiceiurilor combinată cu creşterea populaţiei conduce la un necesar mai mare de peste 7 ori.

consum alimente

consum alimente

Foto: FAO

Se observă că Asia de Est şi Sud-Est este fruntaşă în schimbarea obiceiurilor alimentare cu o creştere a caloriilor de origine animală consumate de peste 10 ori în mai puţin de 50 de ani. Să nu înţelegeţi că am ceva cu ei pentru că-şi doresc să mănânce carne. Doar constat.

Să mergem mai departe. Energia solară este stocată de plante. Oamenii şi animalele pe care oamenii le cresc consumă anual 40 de procente din această energie stocată mai ales în cereale. Articolul pe care l-am citat ne spune cum exploatarea agricolă intensivă a cerealelor conduce la erodarea solului şi la scăderea productivităţii acestuia. Şi atunci am inventat îngrăşămintele agricole, bazate pe petrol.

Pentru fiecare calorie vegetală sunt necesare cel puţin 3 calorii din petrol. Dar, mai important, pentru fiecare calorie animală sunt necesare cam 10 calorii vegetale. De aici.

Creşterea populaţiei şi schimbarea obiceiurilor alimentare de la început costă de 70 de ori mai mult petrol decât în anii '60. Şi asta nu e tot.

Globalizarea a făcut normală apariţia oricărui produs oriunde în lume. Pentru o calorie de lăptucă transportată

Consum pe regiuni

Consum pe regiuni

Foto: FAO

din Marea Britanie în Statele Unite se consumă 127 de calorii din petrol.

Agricultura intensivă conduce la erodarea solului. În 1995 deja se pierduse. Anual se pierd 100.000 de kilometri pătraţi de teren arabil. Cam cât teren arabil are România.

Iar atunci când vremea nu ţine cu noi, cum a fost anul trecut, când preţul petrolului creşte, atunci şi preţurile cresc. De ce rămâne la noi terenul pârloagă e altă poveste. Ce trebuie făcut ne spune studiul FAO de la început. Şi, pe cuvânt, nu zice de creşterea impozitelor, ba dimpotrivă.

Tind să mă fac vegetarian