Zgaltaieli la cele mai inalte nivele in sistemul vamal, zeci de vamesi arestati pana acum si anunturi legate de viitoare descinderi, toate acestea fac din sistemul vamal roman unul dintre cele mai corupte sisteme din tara. Cat de corupti sunt vamesii nostri in comparatie cu cei ai tarilor din jur? Unde se situeaza Romania pe harta coruptiei vamale pe scara mondiala? Daca ne comparam cu Cambogia (tara in care se mituieste cel mai frecvent), stam foarte bine. Daca ne uitam la Olanda, stam execrabil. Una peste alta, Romania e pe locul 50 din 72 de state.

media coruptieiFoto: Hotnews

Calculele au fost facute la nivelul anului 2010 de catre Transparency International. Romania apare cu un indice ridicat al coruptiei in vami, dar suntem depasiti de alte tari in aceasta privinta, inclusiv de SUA. Turcia, Ucraina

coruptie1

coruptie1

Foto: Hotnews

si Grecia par sa fie campionii regionali. Tarile din nord sunt cel mai putin corupte, virusul penetrand la fel de putin si vamile din Germania ori Austria.

Regional, tarile din spatiul fost sovietic par a avea cele mai corupte vami. Orientul Mijlociu se afla pe locul al doilea, in vreme ce UE pare sa se confrunte cu cele mai putin corupte sisteme vamale.

Cel mai corupt sistem vamal il au tari ca Liberia, Cambogia, Sierra Leona, unde femeile sunt si cele care dau mai frecvent mita. La celalalt capat al litei, adica printre cele mai putin corupte sisteme vamale gasim Elvetia, Japonia, Germania, cu alte cuvinte state cu o educatie si un nivel al eticii fiscale ridicate.

Intre tarile cu sisteme vamale putrede, difera doar tipul de evaziune care se face. In Romania, sefi din structurile centrale ofereau protectie vamesilor si politistilor de frontiera de la Vama Moravita in schimbul unor sume din mita luata de la traficantii de tigari.

Procurorii anticoruptie au aratat, intr-un referat cu propunerea de arestare a unui lot de la Vama Moravita, ca personalul si sefii Punctului de Trecere a Frontierei erau protejati de catre alti sefi ierarhici, "ajungandu-se pana la nivelul structurilor centrale".

top 10

top 10

Foto: Hotnews

"Gravitatea acestui cadru infractional este accentuata si de numeroasele referiri, rezultate din convorbirile ambientale aflate la dosar, ale membrilor gruparii criminale la perioada anterioara declansarii cercetarilor in acest dosar, cand, asa cum au evocat interlocutorii, se obtineau din aceasta activitate infractionala sume de bani de ordinul zecilor de mii si chiar sutelor de mii de euro pe fiecare tura de serviciu, precum si invocarea unei "protectii" din partea sefilor ierarhici, pana la nivelul structurilor centrale, obtinuta in schimbul remiterii unei parti din acele foloase", arata anchetatorii anticoruptie in documentul citat.

Directia Nationala Anticoruptie a retinut, in total, 97 de persoane implicate in fapte de coruptie la vamile din vestul tarii.

La modul general, Vama este al patrulea "focar" de coruptie, dupa Politie, administratie si justitie. Nu doar la noi, ci si in lumea intreaga, mai arata rapoartele Transparency International. Intr-un raport pe coruptie comandat acum cativa ani de Guvernul Romaniei celor de la Banca Mondiala se arata

top vami mai putin corupte

top vami mai putin corupte

Foto: Hotnews

ca mai mult de jumătate dintre romanii care au avut contacte cu vamesii consideră că majoritatea funcţionarilor vamali sunt corupti si ca orice se poate negocia cu acestia. Lucrurile nu s-au modificat radical in timp. Ba s-a ajuns pana acolo incat aceiasi vamesi le-au cerut celor de la AC DC spaga ca sa ii lase sa iasa din tara. Inutil de precizat ca din "lipsa de probe" cazul a fost inchis.

In rest, dincolo de balacareala politica si de mizele uriase din spatele acestui scandal, Romania pierde din cauza coruptiei din vami, circa doua procente din PIB. "Nu exista o estimare cat de cat realista pentru evaziunea de la vami. Probabil ca Romania pierde intre 1 - 2 la suta din PIB din cauza evaziunii fiscale, undeva la doua miliarde de euro", a explicat fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu.