O harta a infractiunilor de contrabanda vamala ajunse in Justitie poate spune mai multe lucruri. In primul rand ne ofera date legate de cifrele in sine: cati traficanti au fost prinsi prin vami si dati pe mainile oarbei Justitii. Numarul mare de infractiuni dintr-o perioada urmata de scaderea brusca a acestora nu inseamna in mod necesar ca au scazut infractiunile cat -mai probabil- lucratorii vamali s-au acomodat si nu am mai intocmit dosare penale. In vremea in care ministru de Finante a fost Florin Georgescu, numarul de infractiuni ajunse in Justitie a fost cel mai mare. Pe vremea lui Ionut Popescu si a lui Sebastian Vladescu (primul mandat), numarul de dosare atinge punctul minim.

Infractiuni contrabanda vamalaFoto: Hotnews

Daca ne uitam si la anii in care au fost alegeri, si la evolutia in perioada anterioara a infractiunilor de import export,

Infractiuni contrabanda vamala

Infractiuni contrabanda vamala

Foto: Hotnews

scaderea poate fi interpretata in maniera mai sus descrisa- numarul cazurilor raportate scade nu pentru ca contrabandistii se plictisisera de facut contrabanda ci pentru ca operatiunile erau tacit tolerate de vamesi intru consistenta finantare a unor partide.

Pe axa din stanga a graficului cifrele sunt reprezentate de numarul de dosare ajunse in instanta. Daca punem langa datele vizand infractiunile legate de contrabanda, pe cele economice in general, primele se aneantizeaza, atat de mici apar.

In rest, putem vorbi oricat. Cine poate oferi interpretari mai rafinate, il astept sa o faca. Datele le am de la INS, pentru a nu exista discutii cu privire la rigoarea cifrelor.

Mai merita pus un grafic, tot din zona coruptiei. Este "desenul" cuprinzand numarul de persoane condamnate definitiv pentru copruptie in Romania. Acest grafic nu se refera la sistemul vamal ci la intreaga Romanie.

Coruptia are 4 forme de manifestare la noi: dare de mita, luare de mita, primire de foloase necuvenite si trafic de influenta. Sunt defalcate pe aceste sub-categorii, perioada cuprinsa fiind cea post-revolutionara. La fel, veti vedea cum din 1997

condamnari coruptie

condamnari coruptie

Foto: Hotnews

incoace, coruptia in Romania scade. Nu am mai adaugat pe acest al doilea grafic cine a fost ministrul Justitiei sau premierul, fiecare putand sa "lege" sau nu evolutia numarului de condamnari definitive de titularii portofoliilor respective.

Inca o data, scaderile nu inseamna reducerea fenomenului in mod necesar, ci dimpotriva, poate insemna cresterea gradului de acomodare a celor aflati pe lantul la capatul caruia se da condamnarea definitiva. Observati ca in ultimii ani primirea de foloase necuvenite aproape ca a disparut. Foloasele au fost ori cuvenite, ori nu erau de niciun folos.

Oricum, ca sa va faceti o idee, in 2003 a existat o singura persoana condamnata pentru primire de foloase necuvenite (cine stie ce maistru nefericit). La fel si in 2005, 2006, 2007 si 2009. In 2008, autoritatile parca innebunisera. Au condamnat 4 oameni pentru primire de foloase necuvenite!