Guvernul de la Beijing a anuntat ca economia chineza ocupa locul doi in lume dupa Statele Unite, devansand Japonia. Cele mai recente date privind cresterea economica marcheaza finalul unei ere pentru Japonia, care a detinut locul secund timp de 42 de ani.PIB-ul arhipelagului, in termeni nominali, a atins 5.474,2 miliarde de dolari in 2010, in timp ce PIB-ul Chinei a atins, la randul sau, echivalentul a 5.878,6 miliarde de dolari.

Agentia France Presse relateaza ca, de ani de zile, China anunta o rata de crestere ce se apropie sau depaseste 10%, PIB-ul ei crescand la 10,3% in 2010.

Pe de alta parte, economia Japoniei a inceput sa isi revina dupa criza. Potrivit autoritatilor nipone, cresterea economiei nipone a atins 3,9%, dar aceasta nu a permis arhipelagului sa isi pastreze pozitia a doua in fata Chinei, aflata in ascensiune rapida.

In ianuarie, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, a retrogradat Japonia la "AA minus", apreciind ca guvernul de la Tokyo nu dispune de un plan coerent pentru reducerea datoriei externe. Analistii se asteapta, insa, la o redresare a economiei nipone in primul trimestru din acest an, datorita avansului economiei mondiale si a exporturilor in crestere catre China, principala sa piata de export.