Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

China, confirmata ca a doua mare economie a lumii

Economia Japoniei s-a contractat usor in ultimul trimestru al anului trecut, confirmand astfel pozitia Chinei ca a doua mare economie a lumii, insa analistii anticipeaza o revenire in acest an datorita exporturilor catre pietele emergente din Asia.

Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei a scazut cu 0,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut fata de perioada iulie-septembrie. Contractia este mai blanda decat anticipau analistii, insa este prima scadere economica din ultimele cinci trimestre.

Anualizat, economia nipona s-a contractat cu 1,1% fata de anul anterior, in timp ce PIB-ul Statelor Unite a crescut cu 3,2%.

Japonia vrea sa compenseze cererea interna scazuta prin consolidarea exporturilor catre tarile cu o crestere economica abrupta, precum China si alte state emergente din Asia.

China este principala piata de desfacere pentru Japonia, generand 19,4% din exporturile de anul trecut, mai mult decat procentajul de 15,4% atribuit SUA.

Nokia va primi sprijin financiar de miliarde de dolari de la Microsoft

Producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia va beneficia de sprijin financiar de mai multe miliarde de dolari de la Microsoft pentru dezvoltarea si comercializarea de smartphone-uri dotate cu sisteme de operare ale companiei americane.

Nokia si Microsoft au incheiat saptamana trecuta un parteneriat prin care producatorul de telefoane mobile adopta Windows Phone ca sistem central de operare pentru aparatele sale. Analistii apreciaza ca principalul castigator din aceasta colaborare va fi, insa, Microsoft.

Nokia va plati redevente in schimbul permisiunii de a utiliza Windows Phone, insa compania va beneficia de reduceri substantiale ale costurilor operationale, inclusiv ale celor cu personalul, deoarece nu va mai trebui sa cheltuiasca pentru dezvoltarea unui software propriu, a declarat directorul general al companiei finlandeze.

El a mentionat ca platile care vor fi efectuate de Microsoft vor avea ca scop asigurarea succesului telefoanelor dotate cu Windows si vor acoperi, printre altele, cheltuieli de marketing si pentru cercetare si dezvoltare.

Nokia a pierdut teren in ultimii ani, din punct de vedere al tehnologiei, in fata Google, producatorul sistemului de operare Android si Apple, care fabrica iPhone. Cu toate acestea, compania a ramas cel mai mare producator de telefoane mobile in functie de numarul de aparate livrate.

Elop a parasit o pozitie din conducerea Microsoft pentru a prelua, in luna septembrie a anului trecut, conducerea producatorului de telefoane mobile. El a adaugat ca parteneriatul va permite companiei sa acceseze noi surse de publicitate.

Producatorul de telefoane mobile a anuntat la sfarstul saptamanii trecute ca va reduce substantial numarul angajatilor in Finlanda si alte state, in conditiile in care compania isi modifica strategia de afaceri. Nokia are in prezent 132.000 de salariati, din care 20.000 in Finlanda.

In Romania, compania produce telefoane mobile la fabrica de la Jucu, in apropiere de Cluj-Napoca.

Autoritatile ruse au vandut 10% din actiunile VTB Bank, pentru 2,4 miliarde euro

Rusia a demarat vastul program de privatizare anuntat anul trecut prin vanzarea unui pachet de 10% din actiunile VTB Bank, pentru care a obtinut 2,4 miliarde de euro (95 miliarde de ruble), au anuntat autoritatile ruse.

Actiunile VTB, cea de-a doua mare banca din Rusia, au crescut cu 1,69% in debutul sedintei bursiere de luni, la 9,62 copeici.

Guvernul Rusiei a aprobat la finele anului trecut un plan de privatizare pentru perioada 2011-2013 care prevede vanzarea de active in valoare de 33 miliarde de dolari. Guvernul estimeaza ca majoritatea fondurilor vor reveni din vanzarea de participatiuni la zece banci si companii majore detinute de stat.