Cursul leului a fost stationar marti, in ciuda evenimentelor politice care se precipita. Euro a fost cotat de banca centrala la 4,2496 lei. “Daca prim-ministrul este schimbat, o depreciere temporara a leului pare probabila, dar nu vedem un impact pe termen lung”, apreciaza economistii ING Bank. In plus, se mai arata intr-un raport al institutiei, faptul ca economia s-a contractat in anul 2010 mai putin decat se estima ar trebui sa fie favorabil leului, care s-a tranzactionat in aceasta dimineata la 4,2450/EUR.

"Ratele de dobanda pentru scadente intre trei luni si un an au inregistrat cresteri usoare ieri. Randamentele

evolutia valutelor

evolutia valutelor

Foto: Hotnews

implicite pentru scadenta de 3 luni au crescut cel mai mult –aproximativ 20pb – pana la 4,8%, iar cele pentru 6 luni s-au tranzactionat la 4,8% de la nivelul precedent de 4,7%. Ratele pentru un an au inregistrat cresteri marginale pana la 5,1%. Pe masura ce ne apropiem de sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor (23 februarie), ratele de dobanda pe termen scurt ar putea scadea usor, in timp ce cele pentru scadente mai lungi ar putea ramane in jurul nivelurilor curente deoarece majorarea ratele de dobanda pe termen scurt s-a dovedit a fi mai mult decat un eveniment de scurta durata", se mai arata in document.

In mod traditional, o analiza a aratat ca evenimentele politice in genul remanierilor sau chiar a schimbarilor de premieri nu au avut un impact puternic asupra cursului de schimb.

Economistii ING mai analizeaza perspectiva evolutiei randamentului mediu al certificatelor de trezorerie. De asemenea, MF a platit un randament mai mare la licitatie de certificate de trezorerie de ieri cu scadenta la sase luni in valoare de 0,6 miliarde RON. Randamentul mediu s-a situat la 6,55%, usor mai ridicat decat nivelul asteptat de noi de 6,4%. Comparativ cu o licitatie similara am putea nota o scadere a randamentului mediu (6,71% in luna decembrie), dar daca ne uitam la o licitatie mai recenta de certificate de

piata valutara

piata valutara

Foto: Hotnews

trezorerie cu scadenta 7 luni la care am vazut un randament mediu de 6,28%, rezultatul nu mai pare pozitiv. Cel mai probabil, tensiunea recenta de pe piata monetara este raspunzatoare pentru acest rezultat, insa impactul acesteia ar fi putut fi amplificat de cresterea gradului de incertitudine. Aceasta pare a fi inceputul modificarii tendintei descendente a randamentelor – momentan suntem in procesul revizuirii previziunilor randamentelor titlurilor de stat, mai arata raportul bancii olandeze.

Daca va uitati pe graficul din stanga o sa vedeti ca din octombrie 2010 incoace numarul tranzactiilor pe piata valutara a inceput sa creasca. Daca privim la fundamente, leul ar trebui sa se intareasca. Daca ne uitam la spatiul politic, ar trebui sa slabeasca. Noroc ca deocamdata leul isi vede mai mult de fundamente decat de buimacelile din politica.