Economia Romaniei va creste "marginal" in acest an, cu 0,1%, potrivit estimarilor Oxford Economics citate de Mediafax, revizuind prognozele anterioare care presupuneau o contractie de 1%. Institutia arata insa ca principalul factor de crestere economica, exporturile, reprezinta in acelasi timp o vulnerabilitate daca cererea din UE se reduce.

"Principalul factor de crestere continua sa fie exporturile (...) dar Romania ramane astfel vulnerabila daca cererea din UE scade", se arata intr-o analiza a Oxford Economics.

De altfel, economia zonei euro are o dinamica in doua viteze in aceasta perioada, cu performante solide in statele care au o situatie mai buna, in timp ce tarile "de la periferie", cu datorii mari si deficite bugetare ridicate, continua sa se confrunte cu o activitate economica slaba si somaj ridicat.

Totusi, Germania si Franta, cele mai mari economii din zona euro, au inregistrat o incetinire a cresterii in ultimele doua trimestre ale anului trecut, dupa cifre neasteptat de bune in trimestrul al doilea.

Oxford Economics noteaza ca, desi cresterea economica va continua sa fie slaba in Romania in acest an, consolidarea fiscala este de o importanta fundamentala pentru a asigura o revenire de durata a economiei.

Astfel, institutia anticipeaza o crestere economica de numai 0,1% in acest an in Romania, datorata in principal exporturilor (plus 7%) si productiei industriale (5,2%). FMI si Guvernul anticipeaza in acelasi timp o crestere reala a PIB de 1,5%.

Anul viitor arata insa mult mai bine pentru Romania in viziunea Oxford Economics, cu un avans de 4,8% al PIB, dupa revenirea consumului privat, a investitiilor si a consumului public si mentinerea performantelor pozitive ale exporturilor si industriei.