Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Blair LaBarge, atasat economic al Ambasadei SUA: guvernul ar trebui sa echilibreze legislatia si sa ia in considerare sugestiile investitorilor straini

"Procesul platii taxelor este impovarator in Romania. Exista o birocratie foarte mare, un numar mare de taxe diferite". Declaratia a fost facuta de atasatul economic pe langa Ambasada Americana la Bucuresti, Blair LaBarge. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, acesta a explicat ca ritmul investitiilor americane in Romania a incetinit in ultimii ani, pe fondul crizei economice, dar nu s-au oprit de tot. Cel mai mare avantaj al tarii noastre il reprezinta forta de munca, urmata de pozitionarea geografica si de potentialul de crestere economica. In ceea ce priveste masurile luate de guvern pentru a stimula economia, atasatul economic pe langa Ambasada Americana la Bucuresti a declarat ca cele mai importante masuri ale Executivului au avut de-a face "mai mult cu stabilizarea economiei, decat cu stimularea cresterii". "Eforturile guvernului au fost centrate pana acum pe tinerea sub control a cheltuielilor, iar acest lucru trebuie sa se schimbe, mai ales dupa ce economia va reveni pe crestere", a precizat acesta. Romania va reveni pe crestere anul acesta, dar "recuperarea va fi lenta si foarte modesta, cel putin la inceput", sustine oficialul. Referitor la schimburile comerciale dintre Romania si Statele Unite ale Americii, Blair LaBarge sustine ca anul trecut s-a inregistrat o scadere uriasa a acestora, dar cifrele "incep sa isi revina". Acesta este primul interviu dintr-o serie prin care HotNews.ro doreste sa vada care este situatia mediului economic si de afaceri din Romania, din punctul de vedere al principalilor parteneri comerciali ai Romaniei.

Posta Romana va aloca 12 milioane de euro (fara TVA) in urmatorii cinci ani pentru implementarea unui sistem informatic integrat

Posta Romana va aloca 12 milioane de euro (fara TVA) in urmatorii cinci ani pentru implementarea unui sistem informatic integrat. Potrivit unui anunt publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, implementarea sistemului se va realiza la nivelul tuturor unitatilor postale informatizate din tara. Posta Romana detine in prezent o retea de peste 7.000 de subunitati postale la nivel national, iar dintre acestea 1.200 de unitati sunt informatizate. In strategia de restructurare a Postei Romane, lansata in vara anului trecut, se estima ca implementarea acestui sistem informatic va costa circa 10 milioane de euro, sursa de finantare fiind prin credit furnizor. Posta Romana intentioneaza sa acorde acest contract printr-o licitatie restransa, termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente fiind 28 martie. Contractul nu se inscrie intr-un proiect finantat cu fonduri europene.

Bloc de 23 metri in Piata Lahovary din Bucuresti, intre patru cladiri monument istoric

Un bloc de 23 de metri ar putea fi construit in Piata Lahovary din Bucuresti, intre patru cladiri monument istoric. Inaltimea maxima in zona este de 13 metri. Planul Urbanistic Zonal prin care se propune aceasta constructie are toate avizele necesare, inclusiv cel de la Ministerul Culturii, si se afla in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei. Initial, proiectul a fost respins de fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, pe motiv ca distrugea respectiva zona. Potrivit proiectului, blocul de 23 de metri va fi construit pe terenul din spatele unei case parter, care va fi consolidata. Cladirea noua va adaposti locuinte, hotel, birouri, spatii comerciale si un cazinou. Proprietarul este firma Falcon Consulting, iar proiectant este Facultatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu. Piata Lahovary face parte din Zona Protejata Pitar Mos. Pentru a se realiza, acest proiect are nevoie de aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Range Rover prezinta la Geneva cel mai economic concept din istoria marcii

Range Rover aduce in martie la Geneva cel mai economic model din istoria marcii; un concept hibrid care poate fi incarcat la priza si are o autonomie de 30 km exclusiv cu motorul electric. Marca engleza detinuta de indienii de la Tata Motors a mai prezentat acum trei ani un concept hibrid, insa cel de acum este mult mai economic, arata o analiza realizata de HotNews.ro. Conceptul are emisii de dioxid de carbon de 89 g/km, mai mici decat la o masina de clasă mica stil Citroen C1 sau Chevrolet Spark. Masina poate atinge 190 km/h si este posibil sa intre pe piata in 2012.