Cresc preturile? Fata de ce? Exprimate in ce? Sa stabilim unitatea de masura, dolarul din anul 2000. Si sa stabilim ca anul 2000 este cel considerat de baza. De fapt asa a calculat Banca Mondiala de unde am luat datele. Deci nu putem da vina pe inflatie.

In anul 2008 energia, metalele si hrana au fost mai scumpe decat media anului 2010. Dar inceputul anului 2011 a

preturile 50 de ani1

preturile 50 de ani1

Foto: Banca Mondiala

batut recordul la hrana din 2008. Asa ca ne putem ingrijora putin. Doar putin, fata de inceputul anilor '70 preturile de acum la hrana sunt o gluma. Si atunci cam toti eram mai saraci. Dar mai putini.

La metale o fi cererea chineza si boom-urile imobiliare. Dar acum nu mai avem decat cererea chineza.

Tragic e la energie, aici trendul e clar. Pe langa boom exista o crestere clara a preturilor. Si aici cred ca e explicatia cresterii tuturor preturilor, pentru toate produsele. Asta desi am devenit mult mai eficienti. Inseamna ca nu prea mai putem produce mai multa energie. Doar sa devenim mai eficienti.

preturile 50 de ani2

preturile 50 de ani2

Foto: Banca Mondiala

La toate motivele obiective se mai adauga speculatiile si distributia inegala a resurselor. Cei care au bani speculeaza, cei saraci mor de foame pe intuneric sau mananca, daca au ce, cu o lingura de lemn.

Concluzia este ca nu prea mai putem produce energie cat sa satisfaca populatia aflata in continua crestere. Preturile cresc din cauza cresterii pretului energiei si speculatiilor. La hrana situatia nu e inca asa de tragica. Peste toate exista speculatii care pot ridica pretul artificial.