Vineri si sambata se vor desfasura la Paris lucrarile grupului G20, pentru prima oara sub presedintia franceza. Miza discutiilor este extrem de importanta- reglementarea pietei materiilor prime, reforma sistemului financiar mondial si ameliorarea guvernantei mondiale. Lucrarile efective vor demara sambata dimineata in salile Ministerului francez al Finantelor, specialistii impartindu-se pe mai multe grupuri de lucru. In aceasta seara, sefii delegatiilor- 55 de persoane din categoria VIP (ministri de finante, guvernatori de banci centrale, reprezentanti ai organismelor financiare mondiale)- vor participa la un dineu oferit de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

La final va avea loc o conferinta de presa comuna, urmata de conferintele destinate presei din fiecare tara participanta. Printre cele mai asteptate discursuri sunt cele ale SUA, Chinei si a presedintelui FMI, Dominique Strauss Kahn. Discursurile nu vor depasi insa 3 minute, au mai asigurat organizatorii.

G20 este un forum creat în 1999, după crizele din Asia și Rusia, pentru a reuni economiile dezvoltate și pe cele emergente: Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Austria, Statele Unite, Canada, Japonia, Rusia, Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia, alături de reprezentanți ai Uniunii Europene, ai Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale. Țările G20 reprezintă 2/3 din populația planetei și circa 90% din PIB-ul acesteia.

Ce este G20

Ieri, seful Bancii Mondiale, Robert Zoellick a publicat un editorial in Financial Times in care revenea asupra ideii reformarii sistemului monetar. „Economia internaţională se indreapta catre o nouă multipolaritate (...) care va transforma relatiile de putere. Dolarul SUA va rămâne moneda de rezervă predominanta, dar va veni momentul in care economia mondială va fi nevoita sa gestioneze un sistem cu mai multe valute majore. Avem nevoie de o modernizare care sa ne orienteze spre un nou sistem monetar”, sustinea Zoellick.

Cele mai mari pieţe emergente au avansat în direcţia ratelor de schimb flexibile şi a politicilor monetare autonome, care să le permită (..) evitarea principiului"beggar thy neighbour". Dar un număr de state s-au luptat cu fluxurile de "bani fierbinti". G20 ar trebui să le sprijine sa isi gestioneze aceste probleme, rămânând în acelaşi timp deschise pentru investiţii, mai spune presedintele BM.

Bugetul acestei intalniri a G-20 a fost stabilit la 2,7 milioane de euro, in afara contributiilor marilor companii franceze care au un bun prilej pentru a-si oferi serviciile. Casa Hermès va oferi celor 55 de VIP-uri cate o cravata sau un fular, patiserul Pierre Hermé a pregatit o cutie cu 20 de prajituri fiecare dintre ele avand steagul unui stat membru al Grupului. Renault asigura logistica auto, punand la dispozitie marcile Renault Latitude si Citroën C6 pentru deplasarile ministrilor. Nu mai vorbim despre masurile de securitate, zona fiind inchisa celor neacreditati.

Intalnirea de maine a fost precedata de o serie de intalniri intre expertii pe diferitele probleme, cea mai recenta asemenea reuniune avand loc joi.