BCR a decis denuntarea actelor aditionale de aliniere la prevederile Ordonantei 50 a contractelor de credit incheiate pana la data de 21 iunie 2010, care au intrat in vigoare in septembrie 2010 fara a fi semnate de clienti, si revine la aplicarea unei dobanzi de referinta interna, se arata intr-un comunicat al bancii.

"In conformitate cu prevederile legale in vigoare, Banca Comerciala Romana a decis denuntarea actului aditional de aliniere la prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 50/2010 a contractelor de credit pentru consumatori cu dobanda de referinta interna BCR (administrata/revizuibila semestrial/variabila) semnate inainte de 21.06.2010. Decizia bancii a vizat evitarea interpretarilor contradictorii cu privire la structura de costuri aferenta contractelor de credit convenite de comun acord de catre banca si clienti la momentul semnarii", se arata in comunicat.

BCR arata insa ca va aplica principiile OUG 50 si la aceste credite cu dobanda de referinta interna, iar rata dobanzii va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta independenti ROBOR, EURIBOR sau LIBOR la 6 luni.

"Structura comisioanelor se mentine simplificata, nivelul total al comisioanelor lunare pastrandu-se neschimbat. Comisioanele lunare se vor identifica printr-un singur comision lunar de administrare credit care cuprinde si comisionul de urmarire risc. Comisionul de rambursare anticipata este de 0% pentru creditele cu dobanda variabila si de pana la maxim 1% pentru creditele cu dobanda fixa, in conformitate cu cerintele Ordonantei", se precizeaza in comunicat.

In acelasi timp, clientii care opteaza pentru a mentine strict conditiile contractului initial, pot solicita aceasta in mod explicit la unitatile teritoriale unde au contractat creditul BCR.

OUG 50/2010 a intrat in vigoare in data de 21 iunie 2010, iar bancile au fost obligate ca in termen de 90 de zile sa modifice contractele de credit incheiate inainte de aceasta data. Printre cele mai importante prevederi ale acestei ordonante fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa si limitarea numarului de comisioane la patru.

Potrivit Legii 288 de modificare a OUG 50, actele aditionale semnate de clienti in aceasta perioada vor continua sa isi produca efectele, insa actele aditionale care nu au fost semnate de clienti pot fi anulate la solicitarea creditorilor sau a populatiei.