Roe nu este un agricultor roman, asa cum credea vecinul meu de la patru (caruia ii dedic acest post) ci un indicator englezesc. El ne arata noua cat de performanta este o cooperativa de productie, sau in cazul nostru, o banca. Injuraturile cele mai dure ale bancherilor nu sunt legate de mama, ci de ROE. “Vedea-te-as cu ROE la pamant!” sau dimpotriva, urari de Sarbatori precum :”Sui-ti-s-ar ROE la cer!” (cu varianta regionala “umfla-ti-s-ar ROE sa ti se umfle!” sunt familiare pentru bancherii cu simt al umorului peste medie (atitia cati sunt). Ca indicator de vaza ce este, ROE se calculeaza ca raport intre profitul net obtinut de banca (CAP, fabrica samd) si capitalurile proprii. Capitalurile proprii sunt reprezinta practic contributia actionarilor la finantarea biznisului.

O rentabilitate mare a capitalurilor proprii inseamna ca o investitie materiala mica a actionarilor a fost transformata intr-un profit mare, iar acesta este cel mai frumos vis pe care un sef de banca locala il poate

roe

roe

Foto: Hotnews

raporta actionarilor care l-au pus in functia din care isi ia el bonusurile si salariul.

ROE poate fi ingrasat prin doua metode. Ori maresti profitul pastrand acelasi capital, ori te zbati sa obtii acelasi profit la un capitalpropriu in scadere (aici, ca sa fim si mai rigurosi, vom preciza ca nu musai e vorba despre scaderea nominala a capitalurilor proprii, ci a ponderii acestora in activele totale).

O banca cu un grad mare de indatorare si cu un grad mic de finantare din banii actionarilor va avea, in general, o rentabilitate mai mare a capitalurilor proprii decat una care se finanteaza mai mult de la actionari. Avantajul este obtinerea unui profit mai mare pe seama aceleiasi investitii din partea actionarilor, insa dezavantajul este riscul mai mare pe care il da o dependenta ridicata de datorii.

In primul grafic aveti evolutia bancilor pe clase de ROE. Din grafic se vede cum bancile cu ROE peste 20% scad pe masura ce criza izbeste, iar cele cu ROE 0-5% cresc exponential

ros, cheltuieli

ros, cheltuieli

Foto: Hotnews

In al doilea, aveti staff expenses (ca raport in total cheltuieli) si ROE. Nota: ROE = Return On Equity

Bancile cu ROE peste 20% scad pe masura ce criza izbeste, iar cele cu ROE 0-5% cresc exponential

Citeste materialul si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.​