Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Banca Mondiala: Preturile alimentelor au atins un nivel alarmant. 44 de milioane de persoane, sub pragul saraciei

Cresterea preturilor la alimente a atins un nivel alarmant si poate duce la instabilitati politice, iar siguranta alimentara ar trebui sa fie prioritara in acest an pentru marile economii ale lumii, avertizeaza presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick. Inflatia preturilor produselor alimentare va incuraja cresterea ofertei din agricultura, insa in urmatorii doi ani ar putea genera probleme precum tensiuni sociale si caderea anumitor guverne, a adaugat el. Cresterea continua a preturilor alimentelor, aplificata de scumpirea materiilor prime, reprezinta una dintre cauzele problemelor sociale din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.Comunitatea internationala ar trebui sa fie pregatita sa intervina rapid pentru a ajuta state precum Tunisia, unde presedintele a fost inlaturat printr-o revolta a populatiei, a mentionat seful BM. Aceste tensiuni s-au propagat in alte state din Afria de Nord si Orientul Mijlociu. Intre lunile iunie si decembrie ale anului trecut, nivelul de trai al 44 de milioane de persoane din intreaga lume a cazut sub pragul saraciei severe, potrivit BM. In prezent, 1,2 miliarde de persoane se confrunta cu saracia extrema.

Perspectivele economice ale Romaniei pentru urmatoarele sase luni s-au imbunatatit

Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit in februarie, Romania fiind pe locul al patrulea in Europa Centrala si de Est (ECE) in privinta perspectivelor, potrivit unui sondaj efectuat de institutul ZEW si grupul austriac Erste. Indicele ZEW privind asteptarile analistilor pentru economia Romaniei a crescut cu 3,6 puncte, la 33,4 puncte. Pentru Europa Centrala si de Est, indicele a castigat 8,3 puncte, avansand la 24,5 puncte. Romania a fost devansata de Croatia, Cehia si Polonia, pentru care perceptia expertilor s-a imbunatatit usor, la 41 de puncte, 37,3 puncte si 37,5 puncte. In urma Romaniei s-au plasat Austria, cu 29 puncte (-19,6), Ungaria, cu 32,5 puncte (+11,1), Slovacia cu 31,6 puncte (+6) si Turcia cu 24,5 puncte (-8,8). In timp ce expertii sunt optimisti in privinta perspectivelor economiei romanesti pentru un orizont de sase luni, perceptia privind situatia actuala s-a imbunatatit cu 12,2 puncte, dar ramane negativa si printre cele mai slabe din regiune, cu un scor de -37,8 puncte. La nivelul ECE, indicele situatiei economice curente a scazut cu 1,6 puncte, la 18,4 puncte. Pe langa Ungaria si Romania, doar Croatia mai este evaluata negativ, la -15,4 de puncte, dupa o imbunatatire de 9,7 puncte fata de luna trecuta. In cea mai buna stare se gaseste economia Poloniei, cu 45 de puncte.

Trichet: Cresterea salariilor ar fi "o masura prosteasca"

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, apreciaza ca majorarea salariilor in statele din zona euro ar reprezenta "o masura prosteasca" pentru statele care ies din criza, in conditiile in care presiunile inflationiste din uniunea monetara cresc.

El a mentionat ca autoritatile europene trebuie sa faca tot posibilul pentru a evita cresterea altor preturi peste nivelurile stabilite de BCE in definirea unui pret stabil. Inflatia din zona euro se afla in prezent la nivelul de 2,4%, peste cel de 2% vizat de BCE, iar banca a avertizat ca indicatorul s-ar putea accelera. Cancelarul german, Angela Merkel, si ministrul Economiei, Rainer Bruederle, au cerut majorarea salariilor pentru acest an, dupa ce uniunile sindicale au acceptat cresteri modeste ale remuneratiilor in ultimii ani.