Leul puncteaza inca o zi de apreciere in fata monedei europene, in contrast cu restul monedelor din regiune. Banca Naţională a României (BNR) a cotat marti un euro la un curs de referinţă de 4,2350 lei si un dolar american la 3,1067 lei/dolar, moneda SUA castigand usor in fata leului.

Atat zlotul, cat si forintul maghiar, rubla ruseasca, coroana ceha, toate au inregistrat sedinte de depreciere in fata monedei unice europene. In raportul lor zilnic, economistii ING sugereaza ca BNR ar fi intervenit in piata.

"Deoarece monedele regionale s-au depreciat semnificativ (zlotul polonez cu aproximativ 0,6% si forintul maghiar cu aproape 0,4%), iar volumele tranzactionate in piata pentru EUR/RON au fost semnificative s-ar putea ca

miscarea de apreciere de ieri a leului sa fi fost rezultatul interventiilor bancii centrale. Totusi, nu este imposibil ca miscarea de ieri sa fi fost produsul unor fluxuri comerciale. BNR ar putea sa sprijine moneda nationala pentru a tempera asteptarile inflationiste", noteaza economistii ING.

Pe piaţa monetară, dobânzile pe termen foarte scurt au crescut comparativ cu şedinţa precedentă, dar se situează sub rata dobânzii de politică monetară, de 6,25% pe an.

BNR a afişat în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 3,04% pe an, faţă de 2,77% în şedinţa precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a urcat la 3.54% pe an, de la 3,27% în şedinţa anterioară.