O serie de evenimente negative au zdruncinat pieţele financiare la începutul acestei săptămâni, într-un moment în care apetitul pentru risc al investitorilor atinsese cote mult prea optimiste. Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la explozia preţului barilului de petrol, ajuns la nivelul din Septembrie 2008, după o apreciere de aproape 15% în ultimele 3 zile. Evoluţia devine extrem de îngrijorătoare în opinia specialiştilor, creşterea cu încă 20-30 USD a barilului readucând economia globală în recesiune. Drept urmare, bursele internaţionale au înregistrat cel mai sever declin din ultimele 6 luni, se arata intr-o analiza a Admiral Markets.

Potrivit analizei, panica şi neîncrederea poate contamina rapid şi zona Euro, după înfrângerea suferită de partidul cancelarului A. Merkel, dar şi ca urmare a comentariilor lui Axel Weber, unul din cei mai importanţi membrii ai Băncii Central Europene şi probabilul succesor al lui J.C. Trichet: „Cea mai dificilă perioadă pentru statele datoare încă nu a venit”. Panica în regiune s-ar putea reinstaura odată cu turbulenţele globale, ceea ce ar afecta serios moneda europeană şi ar creşte costurile finanţării statelor problemă.

Analiştii Admiral Markets consideră că dezvoltarea recentă a trendurilor ascendente în pieţele financiare a depăşit mult realitatea economică şi stabilitatea politică, fiind supuse riscului de depreciere rapidă într-un moment de panică generală. Cu toate că agenţia de rating Moody’s a downgradat ratingul bondurilor guvernamentale de la stabil la negativ, yenul japonez continuă să ţină pasul cu dolarul şi francul elveţian în atragerea capitalului panicat. În perioada următoare cele 3 valute de refugiu se vor aprecia faţă de celelalte valute majore, dar şi faţă de cele emergente, iar preţul aurului ar putea atinge nivelul record de 1500 USD/uncie.