Economistul american Paul Krugman, laureat al premiului Nobel in 2008, crede ca "arhitectii euro au decis sa ignore dificultatile inerente unei monede comune" si vorbeste despre "o tragedie", intr-un editorial care va fi publicat joi, citat de AFP.

Inventatorii euro "au ignorat in special avertizarile legate de absenta institutiilor necesare pentru ca moneda comuna sa functioneze", spune reputatul economist, in editia din martie a revistei germane Cicero.

"Rezultatul nu este doar o tragedie pentru Europa, ci pentru intreaga lume", adauga el, evocand situatia actuala a Irlandei si Spaniei.

Moneda comuna a impins tari cu riscuri precum Grecia si Spania la o "orgie a imprumuturilor finantate de boomul exporturilor germane", spune el.

In acest articol, Paul Krugman evoca mai multe scenarii pentru a iesi din criza euro. El propune in special cadrelor de decizie din Zona Euro sa imite "zona dolarului, respectiv Statele Unite", transformand Zona Euro intr-o uniune fiscala care ar permite transferuri financiare dintr-o regiune in alta.

Citand ca exemplu cazul statului Nevada, afectat la fel de grav de criza ca si Irlanda, economistul explica faptul ca efectele acesteia au fost mult mai putin dure pentru acest stat din vestul american pentru ca o "mare parte a cheltuielilor publice (precum pensiile, n.r.) provin din Washington", respectiv de la statul federal.

In schimb, in Irlanda "pensiile si cheltuielile pentru sanatate figureaza pe lista taierilor bugetare ale statului", constata el.

In SUA, "statele care nu sunt inca in stare de faliment platesc pentru statele care sunt falimentare", rezuma Paul Krugman, care isi exprima indoiala asupra capacitatii euro de a mai functiona mult timp daca un mecanism similar nu este adoptat.