Leul a pierdut teren in fata monedei unice, dupa cinci sedinte consecutive de apreciere, pierderea fiind mai mica decat a monedelor din regiune. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat joi un euro la 4,2331 lei, fata de 4,2261 lei/euro cat a fost in ziua anterioara.

Pe piata valutara, perechea EUR/RON s-a tranzactionat in cea mai mare parte a sedintei de miercuri in jurul nivelului 4,2250 lei pentru un euro, insa in a doua parte a sedintei de tranzactionare leul s-a depreciat considerabil, in linie cu monedele regionale, si a inchis ziua aproape neschimbat la 4,2305 unitati/euro. Economistii ING Bank arata ca in aceasta dimineata, monedele regionale mai lichide s-au depreciat, iar leul pare doar marginal afectat, in conditiile in care actiunile asiatice au inregistrat pierderi si cele europene au deschis ziua de joi in scadere.

"Aprecierea dolarului SUA fata de euro de la inceputul zilei nu favorizeaza leul. Totusi, ne asteptam la o alta evolutie statica astazi deoarece leul a inceput sa reduca diferenta dintre nivelul de inchidere a zilei de ieri si cel de deschidere a sedintei de astazi", au mai spus ei, precizand ca in deschiderea sedintei leul se tranzactiona la 4,2350 unitati/euro.

Leul a continuat sa se intareasca fata de dolar, moneda americana fiind cotata la 3,0710 lei, fata de un curs de 3,0800 lei/dolar in sedinta de miercuri.

Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au crescut comparativ cu sedinta precedenta, dar se situeaza sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,56% pe an, fata de 2,27% in sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 6.06% pe an, de la 2,77% in sedinta anterioara.