Potrivit datelor ANOFM, la sfarsitul lunii ianuarie, numarul somerilor era de 614.976, cu 11.984 sub nivelul din decembrie, si cu 126.006 sub nivelul inregistrat in urma cu un an. Din numarul total al somerilor, 51,3% erau someri indemnizati, iar 48,7% someri neindemnizati, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In acelasi timp, rata somajului a ajuns la 6,74%, luna ianuarie fiind a zecea luna consecutiva de scadere, click pe graficul alaturat pentru detalii. Practic, in acest moment, rata somajului se afla la minimul ultimelor 17 luni.

In mod normal, scaderea continua a numarului de someri ar trebui sa indice o revigorare a pietei muncii, insa nu este si cazul nostru. Astfel, desi intre ianuarie 2010 si ianuarie 2011, numarul somerilor a scazut cu 126.000, numarul salariatilor a scazut in aceeasi perioada cu aproximativ 250.000, de unde rezulta un minus de 376.000 de persoane.

Ce s-a intamplat cu acesti oameni? Unii s-au pensionat, altii au intrat pe piata muncii la negru, altii au plecat la munca in strainatate, iar altii pur si simplu au incetat sa isi mai caute de lucru.

Pe de alta parte insa, surprinzator este faptul ca rata somajului raportata de ANOFM este relativ egala cu cea a raportata de INS (rata somajului BIM), ceea ce arata ca nu exista somaj ascuns, respectiv persoane care doresc sa lucreze, insa nu apeleaza la ANOFM.

Desi avem o rata a somajului mult mai mica decat cea din alte tari, piata muncii va incepe sa iasa cu adevarat din criza abia atunci cand numarul salariatilor va incepe sa creasca.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.