In principiu, ecuatia este simpla. Intr-o economie, marimea PIB-ului se calculeaza inmultind numarul de ore lucrate cu productivitatea pe ora, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Daca productivitatea ramane constanta si numarul de ore lucrate creste cu 20% (de exemplu muncind si sambata, asa cum se intampla inainte de 1989), atunci PIB-ul ar creste cu 20% peste noapte. In China lucratorii au in medie 2 zile libere pe luna (adica muncesc si doua duminici pe luna).

Insa nu este asa de simplu

In realitate, daca am creste numarul de ore lucrate cu 20%, ar rezulta probabil o crestere a productivitatii de 10% cu restul de 10% reprezentand somaj suplimentar. Somajul suplimentar ar trebui sa duca la scaderea costurilor si, deci, a inflatiei.

Au dreptate cei care spun ca reducerea salariilor, de exemplu cu 15%, nu duce la cresterea productivitatii. Insa intr-o lume din ce in ce mai globalizata, aceasta reducere inseamna cresterea competitivitatii economice, adica vor fi atrase mai multe activitati economice, lucru ce va duce implicit la cresterea numarului de ore lucrate, ceea ce inseamna ca duce la cresterea PIB.

Orele lucrate

Asadar, daca marim numarul de ore lucrate intr-o economie, creste PIB-ul. Desigur, in ultimii ani am mai inventat niste sarbatori legale. Asta nu a ajutat.

Numarul de ore lucrate poate creste si prin cresterea ratei de activitate (de exemplu doar 39% dintre personale intre 55 si 64 de ani lucreza in Romania).

Realitatea demografica a Romaniei este ca populatia scade constant. Asadar, numarul de ore lucrate va scadea pe termen lung. Atragerea romanilor care au emigrat sau incurajarea imigratiei (de exemplu din tarile arabe unde peste 60% din locuitori au sub 30 de ani) poate fi o solutie.

Productivitatea

Productivitatea poate creste doar daca oamenii invata mai repede sa faca lucruri noi, de exemplu sa scrie la calculator si nu de mana, sa foloseasca un tractor si nu sapa.

Cea mai redusa productivitate este, in mod traditional, in agricultura. Romania are 30% din forta de munca ocupata in agricultura (fata de 1-2% in SUA sau in Europa de Vest).

Educatia, inclusiv cea continua, este esentiala. Daca nu invatam tot timpul lucruri noi, riscam sa avem aceeasi productivitate si azi si peste 20 de ani. Pentru ca nu invata lucruri noi, multi raman fara loc de munca sau raman cu salarii mult mai mici fata de altii. Nu este neaparat vina guvernului ca cineva sta pe acelasi loc de munca toata viata si apoi se plange ca are salariul mic si, inevitabil, pensia mica.

Ce trebuie sa intelegem

Pana la urma, PIB-ul este un indicator destul de distant fata de viata fiecaruia dintre noi. Daca se mareste sau scade PIB-ul, nu inseamna ca viata noastra este neaparat mai buna sau mai rea. Venitul fiecaruia dintre noi este dat de numarul de ore lucrate si de productivitatea pe ora. Daca muncim mai multe ore, vom avea venituri mai mari (evident, nu trebuie sa uitam ca nu sunt decat 24 de ore intr-o zi).

Daca invatam lucuri noi, vom avea un alt tip de munca, mai productiv.

Comenteaza peblogul Jeopardy.