Camera inferioara a Parlamentului japonez a votat luni noaptea un buget record pentru noul an fiscal care incepe in aprilie 2011. Acesta se ridica la suma de 92,4 miliarde de yeni, propusa de guvernul de centru-stanga al lui Naoto Kan.

Ca o formalitate, bugetul va fi prezentat camerei superioare, controlata de opozitia conservatoare care dupa toate aparentele il va respinge, scrie AFP. Dar, Constitutia prevede ca bugetul de stat devine lege char daca e respins de camera superioara.

Premierul Naoto Kan care detine majoritatea in Camera Inferioara, va avea insa dificultati in aprobarea altor legi referitoare la buget. Guvernul are de infruntat provocari majore avand nevoie de politici economice si fiscale adecvate pentru a plati pentru planul de cheltuieli record, scrie Wall Street Journal.

Guvernul s-ar putea confrunta cu o criza fiscala in iulie sau mai tarziu, daca partidele de opozitie continua sa blocheze masuri, cum ar fi o emisiune de obligatiuni pentru acoperirea deficitului bugetar, spun analistii. Potrivit unora, este probabil sa aiba loc chiar alegeri anticipate.