Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a retrogradat cu trei trepte ratingul Libiei, din cauza violentelor din statul nord african, potrivit Wall Street Journal. Calificativul pentru datoriile pe termen lung a fost coborat de la "BBB" la "BB", aflandu-se acum la doua trepte sub categoria "investment-grade".​

In plus, ratingul Libiei ramane sub supraveghere cu implicatii negative, ceea ce inseamna ca este posibila o noua retrogradare, Fitch anuntand ca situatia politica "ar putea sa se deterioreze in continuare, inainte de a fi gasita o solutie".

"Cresterea haosului politic si conditiile economice din Libia nu mai sunt in concordanta cu un rating din categoria investment-grade", a declarat Charles Sevilla, director in cadrul Fitch.

De asemenea, Sevilla a aratat ca "o parte semnificativa a activelor externe ale Libiei, care au stat la baza ratingurilor sale anterioare, au fost inghetate de sanctiunile internationale".

Aceasta este a doua retrogradare a ratingului Libiei in ultimele opt zile. La inceputul saptamanii trecute, aceeasi agentie a retrogradat ratingul Libiei la "BBB" de la "BBB plus", invocand "eruptia riscului politic" din aceasta tara.