Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a anuntat ca vineri va incepe testele cu privire la rezistenta financiara a celor mai importante banci din Uniunea Europeana, relateaza Reuters. Lista bancilor testate va fi publicata in data de 18 martie, urmand ca in luna iunie sa fie publicate rezultatele finale ale testelor.

"Testele vor fi derulate pe un scenariu de baza si un scenariu macroeconomic negativ, cu scopul de a evalua solvabilitatea bancilor implicate in acest exercitiu in cazul ipotetic al unor evenimente economice negative", se arata intr-un comunicat al EBA.

Scenariul macroeconomic negativ proiectat de Banca Centrala Europeana va include o deviere "semnificativa" de la cresterea economica anticipata. De asemenea, testele vor cuprinde "socuri specifice fiecarei tari in parte privind sectorul imobiliar, rata dobanzilor si datoria suverana".

Anul trecut, autoritatile europene au efectuat teste de stres pentru 91 de banci europene, insa sapte dintre acestea nu au reusit sa indeplineasca normele cerute de BCE. Autoritatile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeana au testat rezistenta financiara a 91 de institutii de credit, de patru ori mai multe decat anul trecut, acestea reprezentand 65% din sistemul bancar european.

Comitetul European de Supraveghere Bancara a analizat banci reprezentand cel putin jumatate din sectorul bancar al fiecarui stat. Astfel, au fost testate 27 banci din Spania, 14 banci din Germania, sase din Grecia, cinci din Italia, cate patru din Franta, Olanda, Portugalia, Suedia si Marea Britanie, trei din Danemarca, doua din Austria, Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda si Luxemburg si cate una din Finlanda, Malta, Polonia si Slovenia.