Creşterea preţurilor la petrol au expus băncile centrale unor reactii diferite. Fed (sistemul de banci centrale ale SUA) pare fericita, vazand in scumpirea petrolului o taxa suplimentara pe consum, in vreme ce BCE este ingrijorata din perspectiva inflatiei, putand inaspri politica viitoare incepand de luna viitoare, se arata intr-un raport ING Bank la care au participat economistii sefi ai retelei bancii din capitalele financiare. "Conform estimărilor noastre, se pare ca BNR a vândut aproximativ 0,5 mld € în piaţa valutară în cursul lunii februarie. Credem ca s-a urmarit astfel un control mai bun al inflatiei. Boardul Bancii Centrale ar putea dori să limiteze creşterea preţurilor intarind pe termen scurt leul, iar pe termen lung mentinand ratele de dobanda in apropierea dobanzii cheie", se arata in fragmentul dedicat Romaniei.

Vezi cum estimeaza banca olandeza miscarile principalelor monede pentru urmatoarele luni.

  • Romania- un leu mai tare pe termen scurt

"Conform estimărilor noastre, se pare ca BNR a vândut aproximativ 0,5 mld € în piaţa valutară în cursul lunii

evolutie euro

evolutie euro

Foto: Hotnews

februarie. Credem ca s-a urmarit un control superior al inflatiei. Boardul Bancii Centrale ar putea dori să limiteze creşterea preţurilor intarind pe termen scurt leul in fata euro, iar pe termen lung mentinand ratele de dobanda in apropierea dobanzii cheie. Acest comportament ar putea marca o schimbare pe termen mediu în implementarea politicii monetare, fiind o etapa premergatoare urcarii dobanzii cheie spre sfarsitul acestui an sau la începutul anului viitor. Pentru reuniunea comitetului de politica monetara al BNR din 31 martie ne aşteptăm la mentinerea actualului nivel, de 6,25%. Lichiditatea in piata ar putea urca in urmatoarele luni dupa ce Ministerul Finantelor va primi 1,65 miliarde € din partea CE şi BM. BNR ar putea continua să sterilizeze orice lichidităţi suplimentare prin intervenţii FX în perioada martie şi aprilie, ceea ce va fi favorabil pentru RON", se arata in Raportul citat.

  • BCE - vigilenta puternica. Adica o crestere iminenta a dobanzilor

La reuniunea din martie a consiliului BCE, preşedintele Trichet a vorbit despre necesitatea "vigilenţei puternice" in ceea ce priveste cresterea preturilor. În timpul perioadelor anterioare de inasprire a politicii monetare, asemenea semnale au fost urmate de schimbari iminente ale nivelului dobanzilor. Daca acest lucru se confirma, înseamnă că BCE ar putea majora ratele în aprilie sau mai. Nu excludem un curs EUR/USD deasupra nivelului de 1.40. În mod evident, BCE nu pare ingrijorata de un euro mai puternic.

  • Japonia - exportatorii de petrol pastreaza circa 25% din rezervele în euro, faţă de numai 5% în JPY

evolutie dolar

evolutie dolar

Foto: Hotnews

Japonia se bucură de un excedent de cont curent de circa 3-4% din PIB- păstrându-si astfel poziţia sa de refugiu sigur în lumea monedelor G-3. Un raport mai slab USD/JPY s-ar putea dovedi o durere de cap pentru factorii de decizie ai politicii monetare japoneze. Cu toate acestea, autorităţile japoneze sunt puţin probabil să lase USD/JPY sa coboare sub nivelul 80, foarte aproape de nivelulul actual. De creşterea preţurilor la petrol va beneficia, de asemenea, raportul EUR/JPY, acest lucru nu numai datorita pozitiei Japoniei de importator net, ci si pentru ca exportatorii de petrol pastreaza circa 25% din rezervele în euro, faţă de numai 5% în JPY.

  • Elvetia - SNB ar putea sa inaspreasca conditiile monetare in ultimul trimestru din 2011

CHF nu isi va pierde statutul său de monedă de refugiu. Cu o lichiditate bună şi un surplus al contului curent de 12% din PIB, CHF pare sa o duca foarte bine in asemenea timpuri stresante. Oficiali ai SNB au afirmat recent ca ratele de dobanda nu pot sta la infinit aproape de zero. Cu o creştere economica decentă de 2,6% în 2010 şi de 2,3% în 2011 (previziunile noastre), SNB ar putea sa inaspreasca conditiile monetare in ultimul trimestru din 2011.