Leul a pierdut un ban in fata euro, Banca Naţională a României (BNR) cotand moneda unica la un curs de referinţă de 4,2127 lei/euro, fata de cursul afisat joi, de 4,20 lei/euro. In fata dolarului, leul s-a intarit usor, cursul de vineri al BNR fiind de 3,0163 lei/dolar fata de cel de joi, de 3,0297 lei/dolar. "Cu participantii la piata aparent modificandu-si perspectiva privind ratele de dobanda din zona euro dupa conferinta de presa a BCE, micsorarea diferentialului randamentelor EUR/RON ar putea induce presiuni de depreciere asupra leului", au explicat economistii ING Bank.

"Aceasta poate fi motivul pentru care EUR/RON se tranzactiona la 4,2145/EUR in aceasta dimineata, in pofida evolutiilor pozitive inregistrate pe principalele piete de capital. Totusi, leul ar putea fi influentat astazi de datele lunare importante de pe piata fortei de munca ce urmeaza sa fie anuntate mai tarziu", mai spun acestia.

Ratele dobanda pe termen scurt au scazut cu 85pb pana la 5%. Cele cu scadenta intre o luna si trei luni s-au tranzactionat in intervalul 5-5,35% de nivelul precedent de 5,45%. Randamentele implicite ale swap-urilor valutare pentru scadente de sase luni si un an au pierdut aproximativ 25pb revenind la nivelurile de acum trei zile de 5,4% si respectiv 5,5%. Scaderi aditionale ar putea avea loc la nivelul ratelor de dobanda pe termen scurt mai ales in jurul datei de 10 martie cand incep de obicei platile de la bugetul de stat. Chiar daca ratele pe termen scurt inregistreaza scaderi, ratele pentru scadente mai lungi s-ar putea dovedi mai rigide deoarece nu este destul de clar motivul tensiunii recente din piata monetara. "A fost o modificare in implementarea politicii monetare sau un soc temporar indus de factori ce nu se afla sub controlul direct al BNR? Cel putin pentru moment credem ca mai probabil este primul", conchid economistii biroului de la Bucuresti ai bancii olandeze.

Ei admit ca in privinta licitatiei facute joi de Finante, se asteptau la o alocare modesta la un randament "in jurul lui 7,3% sau chiar mai ridicat", dar de fapt toate ofertele au fost respinse. Aceasta a fost prima licitatie esuata incepand cu luna noiembrie. "Calculele noastre arata ca randamentul mediu pentru toate ofertele s-a situat la 7,52%, nivel cu aproximativ 30pb mai ridicat fata de licitatia precedenta din februarie. Acest nivel este cu 30pb mai ridicat decat nivelurile la care formatori de piata erau pregatiti sa cumpere titlurile respective in piata secundara confirmand ideea ca tensiunea recenta de pe piata secundara a crescut gradul de incertitudine intr-o masura semnificativa", mai spun economistii ING.

Potrivit acestora, MFP ar putea sa fi intrat intr-o alta faza de respingere a randamentelor pe care le considera neadecvate pentru titlurile pe termen lung. "Daca acesta este cazul, va trebui sa se concentreze asupra emisiunilor pe termen scurt si mentinerea pragului confortabil de 7% pentru aceste instrumente va deveni dificila", explica ei.

Pe piaţa monetară, dobânzile pe termen foarte scurt au scăzut comparativ cu şedinţa precedentă şi se situează sub rata dobânzii de politică monetară, de 6,25% pe an. BNR a afişat în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,11% pe an, faţă de 5,60% în şedinţa precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 5,61% pe an, de la 6,10% în şedinţa anterioară.