Reducerea deficitului bugetar in acest an la 4,4% este un obiectiv mult mai greu de realizat decat tinta de deficit din 2010, pentru ca este nevoie de o reducere cu doua puncte procentuale fata de doar un punct cat a fost in 2010, potrivit lui Florian Libocor, economistul sef al BRD. El este de parere ca solutia pentru a ne incadra in tinta convenita cu FMI si CE este o mai buna colectare.

"Cred ca va fi mai greu anul acesta. Daca anul trecut deficitul s-a redus cu un punct procentual, in 2011 trebuie sa reducem cu doua puncte procentuale, ceea ce va fi mult mai greu. Solutia e o mai buna colectare. Daca vom continua sa toleram evaziunea fiscala nu ajungem nicaieri. Pe partea de colectare a veniturilor la buget in Romania se pot face minuni", a declarat Libocor in cadrul unui seminar organizat de BRD la Baia Mare.

Economistul sef al BRD a reiterat ca reducerea deficitului fiscal nu se poate face tot prin diminuarea cheltuielilor, avand in vedere ca exista un nivel sub care acestea nu pot sa scada.

"Pe partea de venituri s-a observat ca daca se doreste se poate face treaba. 2010 este al doilea an in care s-a colectat peste 32% din PIB (fata de 32% in 2009 - n.r.). Daca mentinem acest ritm, in 2014-2015 putem ajunge la nivelul dorit de UE, de 35% din PIB. Pana atunci, continuarea procesului de ajustare fiscala e necesara", a mai spus Libocor.

In ceea ce priveste cresterea economica, Florian Libocor este de parere ca aceasta nu se poate face fara consum.

"Exportul a performat bine, pentru ca vorbim de produse medii, care corespund foarte bine perioadelor de recesiune. Cresterea exporturilor este extraordinara, dar nu se poate fara consum. De unde incaseaza guvernul bani? De la export? Ma indoiesc. Unde aplicam TVA? La consum. TVA si accize se aplica la consum", a afirmat oficialul BRD.

Totodata, el a spus ca Romania nu poate exporta mai mult decat exporta in prezent, avand in vedere ca s-a atins capacitatea maxima de productie. "Trebuie sa investim in noi capacitati de productie", a subliniat Libocor.

Pentru 2011, BRD estimeaza o crestere a PIB-ului de 1,2% si o inflatie de 4,5%, mai mare decat tinta BNR de 3% +/- 1punct procentual. Analistii BRD se asteapta ca deficitul bugetar sa coboare la 4,4% si mizeaza pe o crestere a investitiilor straine directe la 3,5 miliarde de euro fata de 2,6 miliarde de euro in 2010.