Sistemul bancar britanic prezinta din nou dezechilibre tot mai mari care ar putea declansa o noua criza financiara, a declarat guvernatorul Bancii Angliei (BoE), Mervyn King, intr-un interviu publicat de Daily Telegraph si citat de Reuters.

Guvernatorul Bancii AnglieiFoto: Agerpres

Intrebat despre posibilitatea unei noi crize financiare, el a raspuns: "Da, problema exista inca (...) Dezechilibrele cresc din nou..." El a criticat, de asemenea, goana dupa profit pe termen scurt si bonusurile acordate in banci.

"Am dat bonusuri pentru bancheri sa se comporte asa cum au facut-o. Acest lucru trebuie sa se schimbe", a spus el. El a apreciat ca firmele din sectorul de productie s-au comportat mai "moral" decat bancile.

Bancile britanice au reactionat puternic la aceste atacuri, asigurand ca activitatile lor au devenit mai sigure. "Sectorul bancar recunoaste ca unele elemente au actionat gresit in timpul crizei, dar de atunci sectorul a fost reformat radical", a replicat intr-un comunicat de presa Angela Knight, care conduce Asociatia Bancherilor Britanici.

Confruntata cu nemultumirea contribuabilului britanic, care a suportat costul salvarii bancilor RBS si Lloyds, clasa politica britanica este tot mai agresiva in ceea ce priveste masurile impotriva bancilor.

In acest context, ministrul de finante britanic George Osborne a anuntat o reforma majora a sectorului, care din 2012 va acorda BoE controlul mai strict asupra sectorului bancar.