Agentia de rating Moody's Investors Service a anuntat luni ca a redus cu trei grade notatia pentru datoria suverana a Greciei, de la Ba1 la B1, si a avertizat ca ar putea recurge la noi degradari, din cauza dificultatilor economice persistente si a riscului de incetare de plati, relateza AFP.

Agentia estimeaza ca procesul de asanare bugetara din Grecia ramane "foarte ambitios" dar statul inregistreaza in continuare "dificultati considerabile" in ceea ce priveste colectarea veniturilor.

Ratingul B1 este acordat statelor care prezinta "o garantie slaba de rambursare pe termen lung".

Moody's considera ca riscul de restructurare a datoriei nu este exlcus dupa 2013.

"Posibilitatea unei incetari de plati sau a unei restructurari a datoriei a crescut dupa ultima reducere a ratingului suveran al Greciei din iunie 2010", apreciaza Moody's. Scenariul principal al agentiei de rating ramane insa in continuare acela ca "detinatorii de obligatiuni grecesti nu vor suferi pierderi", chiar daca aceasta posibilitate nu este complet eliminata.

Agentia Fitch Ratings redusese si ea ratingul Greciei, in 14 ianuarie, la "BB+", in categoria statelor considerate cele mai slabe din punct de vedere al rambursarii datoriilor.

Standard & Poor's anuntase miercuri ca va mentine "perspectiva negativa" in ceeea ce priveste datoria suverana a Greciei, in asteptarea deciziilor UE asupra crizei datoriilor. Agentia avertizase ca ar putea reduce acest rating (Ba1) "cu mai multe trepte" intr-un interval de trei luni.