Moneda nationala a castigat teren in fata euro, cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) coborand cu 0,62 bani, la 4,2065 lei pentru un euro.

Pe piata valutara, leul s-a tranzactionat vineri cu o tendinta de apreciere intr-o miscare ce a parut corelata cu cele ale monedelor regionale, inchizand ziua la 4,2050 unitati/euro. Economistii ING Bank apreciaza ca, in conditiile in care bursele europene au deschis ziua in teritoriu negativ, in linie cu pierderile inregistrate de cele asiatice, iar investitorii continua sa-si concentreze atentia asupra evenimentelor din Orientul Mijlociu, o zi statica pentru moneda nationala pare probabila luni.

Leul s-a apreciat si in fata dolarului, moneda americana fiind cotata la 3,0001 lei, fata de un curs de 3,0163 lei/dolar in sedinta de vineri.

Ratele de dobanda swap pe termen scurt au inregistrat scaderi vineri de la nivelul de 5% la 4,75%, in timp ce ratele pentru scadente intre o luna si un an au fost cotate neschimbat in intervalul 5-5,5%.

Ministerul de Finante intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie cu scadenta de un an in valoare de 0,6 miliarde lei. Avand in vedere suma modesta si faptul ca participantii la piata sunt pregatiti sa cumpere instrumente similare pe piata secundara la aproximativ 7%, rezultatele ar putea arata o alocare totala la un randament mediu usor mai ridicat decat nivelul mediu precedent de 6,88%. In acelasi timp, randamentul maxim acceptat s-ar putea situa in continuare sub 7%, la licitatia precedenta MF platind 6,95%.