Tarile emergente afiseaza "semne importante" de inflatie, a afirmat luni presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, pe fondul majorarii preturilor la materii prime, in cadrul reuniunii principalelor banci centrale ale planetei, la sediul Bancii Internationale a Reglementelor, relateaza AFP.

"Vedem limpede ca exista riscuri de inflatie care sunt in special vizibile in economiile emergente", a subliniat Trichet, adaugand ca este importanta "ancorarea solida a perspectivelor inflatiei".

Aceasta progresie a inflatiei nu trebuie insa generalizata, in special in economiile avansate, unde trebuie evitata o crestere a salariilor pentru a compensa majorarea preturilor.

El apreciaza ca este posibila reechilibrarea ofertei cu cererea, in primul rand la produsele alimentare.

"In domeniul productiei alimentare, ar trebui sa fie posibil, gratie masurilor potrivite, in principal pe continentul african, sa ridicam semnificativ nivelul de productie, ceea ce ar permite sa raspundem cererii care va creste de maniera foarte, foarte importanta pe termen lung, o data cu cresterea nivelului de viata" in numeroase tari emergente, a adaugat el.

Riscurile de inflatie ar putea determina BCE sa majoreze doband de politica monetara.