Indicele preturilor de consum a urcat la 7,6% (februarie 2010/februarie 2009), ca urmare a scumpirii alimentelor (cu 8,3%) se arata intr-un comunicat al INS, remis joi HotNews.ro. Dintre alimente, cartofii, fructele si legumele au cunoscut cele mai mari cresteri de preturi fata de luna ianuarie, alimentand cresterea indicelui general al preturilor. Combustibilii s-au scumpit, potrivit INS, cu numai 2,26%, iar tutunul cu 2,3%, cele doua tipuri de produse fiind cele asupra carora Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si-a concentrat atentia la ultimele Rapoarte privind inflatia. "BNR a semnalat public ca o continuare a evolutiei ascendente a preturilor materiilor prime, combustibililor sau a produselor agroalimentare prezinta probabilitatea cea mai ridicata de manifestare în urmatoarele opt trimestre. Accentuarea tensiunilor pe pietele internationale ale acestor produse s-ar putea materializa în cresteri mai mari decât cele proiectate ale preturilor interne", au spus pentru HotNews oficiali ai Bancii Centrale.

  • Cresterea preturilor la alimente e alimentata de productivitatea scazuta a agriculturii si a industriei alimentare locale

"Ritmul anual de crestere a preturilor volatile alimentare s-aaccelerat, înconditiile în care oferta interna insuficienta de legume si fructe, caurmare a inundatiilor din vara, a amplificat dependenta deimporturi într-o

top ponderi in cosul de consum

top ponderi in cosul de consum

Foto: Hotnews

perioada în care preturile externe au avut, deasemenea, o tendinta ascendenta", au mai explicat oficiali ai BNR. Potrivit acestora, materializarea acestor riscuri, amestecata eventual cu o depreciere a leului fata de principalele monede, ar fi de natura sa antreneze (nu numai prin importuri), scumpiri de diferite intensitati.

Preturile la alimente cresc in toata lumea, insa impactul dcumpirilor e diferit de la economie la economie. In Romania, aceste cresteri risca sa franeze procesul de scadere al inflatiei, mai ales din cauza ponderii ridicate detinuta de aceste categorii de bunuri în cosul pe baza caruia se calculeaza indicele preturilor de consum si elasticitatea scazuta a cererii pentru asemenea bunuri. Nu e deloc de neglijat potentiala repercutare – cu un anumit decalaj – a acestor cresteri asupra altor categorii de preturi si tarife incluse în componenta de baza a inflatiei.

Potrivit datelor BNR, cresterea preturilor produselor alimentare de la noi ar mai putea fi alimentata de productivitatea scazuta a agriculturii si a industriei alimentare locale, de vulnerabilitatea ridicata a productiei agricole fata de conditiile meteorologice dar si de mentinerea unor comportamente "neadecvate" de stabilire a preturilor.

  • Pana unde pot merge scumpirile? Cererea slaba si puterea de cumparare scazuta tin preturile jos

top scumpiri feb vs ian

top scumpiri feb vs ian

Foto: Hotnews

Teoretic, orice crestere a preturilor internationale poate fi inclusa in preturile interne. In aces caz "importam" inflatia si o propagam mai departe. Aceasta ipoteza poate opera numai teoretic, consumatorul final decizand daca mai cumpara sau nu produsul oferit. "Este însa posibil ca, pe fondul continuarii scaderii veniturilor disponibile ale populatiei si al întârzierii ameliorarii cererii de consum, unii producatori si comercianti din sectorul produselor agroalimentare sa prefere sa-si restrânga marjele de profit în scopul limitarii scaderii volumului vânzarilor proprii. Eventuala adoptare a unui asemenea comportament, inclusiv de catre agenti economici din sectoarele ce produc si comercializeaza alte categorii de bunuri si servicii de consum, ar fi de natura sa minimizeze si riscul prelungirii manifestarii efectelor întârziate ale cresterii cotei standard a TVA", mai spun oficialii BNR.

Tintele de inflatie ale Bancii Centrale sunt de 3% pentru acest an si pentru 2012 si de 2,5% in 2013.