Ministerul Muncii a publicat procedura de restituire a carnetelor de munca. Vezi care sunt termenele pana la care angajatorii trebuie sa le primeasca si apoi sa le restituie angajatilor

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 11 martie 2011, 8:25 Economie | Finanţe & Bănci

Ministerul Muncii a publicat joi dupa amiaza in Monitorul Oficial procedura de restituire a carnetelor de munca, dupa certficarea datelor completate in acestea de catre Inspectoratele teritoriale de munca. In principiu carnetele de munca se restituie angajatorului, urmand ca acesta se le transmita catre salariati. Inainte de efecturarea certificarii datelor, inspectoratele de munca vor verifica daca sunt depuse toate statele de salarii, toate declaratiile pentru comisionul datorat si eventuale sume de plata.

Potrivit actului aparut in Monitorul Oficial, sunt adoptate doua proceduri, avand in vedere atat angajatorii pentru care obligatia inregistrarii datelor in carnetele de munca a fost in sarcina ITM cat si pe cei care efectueaza singuri inregistrari in carnete de munca, iar ITM certifica corectitudinea inregistrarii.
Pentru prima categorie, ITM va completa carnetele cu datele existente pana la data de 31.12.2010, iar ultima inregistrare reprezinta „inchiderea carnetului” prin precizarea abrogare Decret 92/1976, privind carnetele de munca. Termenul de finalizare a procedurii de restituire este 30.06.2011. Predarea efectiva a carnetelor de munca de la ITM catre angajator se va face prin programare, ce se va afisa pe pagina de internet a inspectoratului. 

Pentru angajatorii care au dreptul sa efectueze inregistrari in carnetele de munca, procedura este urmatoarea: mai intai vor verifica daca in carnetele de munca sunt efectuate toate inregistrarile necesare, conform situatiei personale a salariatului. Apoi vor preda carnetele de munca catre ITM in baza unui proces verbal (daca inspectoratele constata deficiente, vor returna carnetele de munca, stabilind un termen de remediere). Dupa ce angajatorul remediaza eventualele deficiente, preda carnetele de munca la termenul indicat.

Carnetul va reflecta situatia la 31.12.2010, iar ultima inregistrare va preciza aceiasi abrogare a decretului 92/1976 privind carnetele de munca.  Pentru aceasta categorie de angajatori, ordinul stabileste ca termen de finalizare a restituirii carnetelor de munca data de 31.03.2011


Citeste mai multe despre   


14963 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  birocratie jegoasa (Vineri, 11 martie 2011, 12:30)

  major_ballsack [utilizator]

  La ce e bun acest ITM, si la ce sunt bune aceste carnete? Statele Unite si Marea Britanie reusesc sa traiasca fara ele. Si fara buletin, in paranteza fie spus.

  Nu era bine ca acest guvern de "dreapta" sa reduca birocratia sufocanta din jurul angajatorilor, in loc sa-i programeze sa ia carnete si carnetele si sa plateasca contributii absolut nesimtite din salariul angajatilor la niste frecatori de carnete?

  Daca e nevoie ca statul sa tina evidenta angajarii cetatenilor, de pilda pentru pensii, de ce nu se informatizeaza asta, undeva centralizat?

  Tot ce trebuie sa faca angajatorul intr-o tara civilizata este sa informeze statul, folosind un procedeu simplu (online), ca a inceput respectiv a terminat un raport de munca. Atat. Niciun carnet, nici macar un carnetel.
   #showComment#showComment
 • 0 (0 voturi)    
  carnet de munca (Sâmbătă, 12 martie 2011, 7:57)

  vasile [anonim]

  Pentru mine e un subiect relevant. Imi astept cartea de munca din 30 Sep 2010, de cand am plecat de la ultimul angajator, ii sun saptamanal si ei mi se scuza ca ITM-ul inca nu a actualizat-o ...
 • 0 (0 voturi)    
  Tardiv... (Sâmbătă, 12 martie 2011, 9:04)

  George [anonim]

  ... fiindca in Ialomita, peste 75% din Carnetele de munca aflata la ITM au fost deja date angajatorilor. Si nu numai in Ialomita, dar in alte judete nu stiu procentul. Asta pe baza unui act normativ anterior, asa ca procedura de care se vorbeste este in plus, inutila. Banuiesc ca ceea ce a aparut in Monitorul Oficial este doar ca cineva din Ministerul Muncii sa bifeze o activitate pentru care va primi un spor salarial


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version