Deocamdata nu avem informatii care sa confirme daune masive ale investitorilor niponi in Romania, ca urmare a catastrofei recent petrecute. Suntem in faza in care colectam datele, in masura in care se poate face acest lucru acum. Din fericire insa, pana in acest moment rapoartele nu confirma pierderi ale companiilor investitoare in Romania", au declarat pentru HotNews oficiali ai Ambasadei Japoniei la Bucuresti.

Volumul comertului dintre cele două tari este de 20, 9 miliarde de yeni – exportul din Japonia – respectiv 20,4 miliarde de yeni – importul din Romania. Japonia a exportat piese auto, componente electronice, masini, in vreme ce importurile Japoniei din Romania au constat in cherestea, haine si altele.

  • Ce investitii are Japonia in  Romania?

Investitia firmelor cu capital japonez din Romania s-a axat pe zona periferica a Bucurestiului si Transilvania. Numarul firmelor producatoare japoneze: 16 companii si 21 de fabrici, cu peste 23000 de angajati. Producatorii s-au orientat catre investitia in industria componentelor auto, iar printre furnizorii producatorului autohton, Dacia, se afla si companii japoneze. Totodata, printre articolele importate din Japonia se numara si piesele si subansamblele pentru cablaje auto.

Din 2008 companiile japoneze nu mai incurajeaza investitiile de tip greenfield. Pe de alta parte, companiile japoneze existente (producatorii de piese auto), prin prisma restructuratii industriei auto din Europa, ca urmare a socului Lehman, s-au intrezarit aspecte care subliniaza importanta pietei romanesti in Europa, cum ar fi: reducerea productiei fabricilor din Europa de Vest si cresterea volumului productiei din Romania, unde forta de munca este ieftina.

Cei mai mari investitori japonezi in tara noastra sunt Japan Tobacco International (JTI)- compania internaţională de tutun deţinută de Japan Tobacco, al treilea jucător ca mărime al industriei, cu un procent de 11% din piaţa globală şi o capitalizare de piaţă de aproximativ 32 miliarde USD. Koyo Seiko (JTEKT) - Rulmenţi Alexandria, Yazaki Corporation - Yazaki România (Crângul lui Bod-Prahova), Sumitomo Electric Industries - Sumitomo Electric România (Deva), Sumitomo Electric Wiring (SEW)- SEW România (Orăştie, Alba Iulia), YKK Corporation - YKK România (Buftea), SOL- PLUS - SOL-PLUS România (Bucureşti şi Timişoara), TAKATA Corporation - TAKATA Petri România (Arad şi Sibiu), FUJI Magnetics - FUJI Magnetics România (Târgu Mureş), MAKITA Corporation - MAKITA România (Brăneşti).

Firmele japoneze Sumitomo Electric Industries, Yazaki Corporation, Yazaki Parts Co.Ltd., Yazaki Meter Co.Ltd.,YKK, Sumitomo, Denso şi Mizuho au în curs sau intenţionează sa iniţieze noi investiţii şi/sau extinderi ale operaţiunilor productive în ţara noastră.

In afara producatorilor, compania de logistica NYK a deschis un centru de angajari si traininguri pentru marinari. Din domeniul comertului, pe langa dezvoltarea companiilor Honda Trading si Bridgestone, deschiderea magazinelor de tip franciza Daiso (Daiso Sangyo Corporation), demonstreaza interesul pentru piata romaneasca.

In Romania exista aproximativ 190 de firme, inclusiv toate celelalte companii japoneze, care nu sunt neaparat producatoare. Anritsu, Namco Bandai, Terapia (parte a grupului Daiichi Sankyo, producator de medicamente) au stabilit baze de cercetare in Romania.

In iulie 2010, delegatia Federatiei Patronatelor din Japonia „Keidanren” in Europa de Est (condusa de catre cei doi co-presedinti ai Comitetului pentru Europa al Keidanren, domnii Yokoyama şi Kobayashi), a vizitat Romania, care a fost primita de presedintele Basescu si de ministrul de atunci al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu. Conform declaratiilor Romania spera sa obtina cresterea mai pregnanta a investitiilor japoneze in Romania, in acelasi timp au aratat sustinerea ferma a Romaniei in vederea incheierii unui parteneriat economic intre Japonia si Uniunea Europeana.